Merkez Osmaniye'de örtü altı muz üretim alanları artıyor

Osmaniye'de örtü altı muz üretim alanları artıyor

01.10.2020 - 12:52 | Son Güncellenme:

Osmaniye'de örtü altı muz üretim alanları artıyor

Osmaniyede örtü altı muz üretim alanları artıyor

İbrahim EMÜL/OSMANİYE, (DHA)- OSMANİYE Tarım ve Orman İl Müdürü Recep Bulut, merkez ilçede 16, Kadirli ilçesinde ise 5 dekar muz serası bulunduğunu belirterek, "Yapımı devam eden seralarla birlikte yıl sonuna kadar ilimiz muz serası varlığı 50 dekara çıkacaktır" dedi.
Müdür Bulut, Kırmıtlı Köyünde Durdu İdev ve babası Mustafa İdev'e ait 8 dekarlık muz serasında incelemelerde bulundu. Üreticinin muz serasının 8 metre yüksekliğinde olduğunu kaydeden Bulut, "Üreticimize ait serada muz çeşidi olarak sertifikalı "Grand Nain" çeşidi kullanılmıştır. Muz fidanlarının dikimi 2020 yılı Temmuz ayında gerçekleşmiştir. Serada dekara 200 adet muz fidanı dikilmiştir. Dikimi yapılan çeşit 4-5 metreye kadar boylanan bir çeşittir. Grand Nain çeşidi soğuk ve dona diğer muz çeşitlerine göre daha dayanıklıdır. Bu çeşitten ilk yıl dekara 5 ton, ikinci yıl ise dekara 8 ton muz alınmaktadır" dedi.
ÇİFTÇİLER İÇİN ALTERNATİF GEÇİM KAYNAĞI
İl Müdürü Recep Bulut, Osmaniye'nin Türkiye'de muz yetiştiriciliğinin nadiren yapılabildiği mikroklima alanlardan birisi olduğunu belirterek, "Sera koşullarında muz yetiştiriciliği çiftçilerimiz için alternatif bir geçim kaynağıdır. Üreticimizi girişimlerinden dolayı tebrik ediyorum. Örtü altı muz yetiştiriciliği, ilimiz için önemli bir potansiyeli barındırmaktadır" diye konuştu.
'MUZ SERASI VARLIĞI 50 DEKARA ÇIKACAK'
Osmaniye merkez ilçede 16 dekar, Kadirli ilçesinde de 5 dekar muz serası bulunduğunu kaydeden Müdür Bulut, şöyle devam etti: "Yapımı devam eden seralarla birlikte yıl sonuna kadar ilimiz muz serası varlığı 50 dekara çıkacaktır. Üreticimiz Durdu İdev'e ait serada ilk muz hasadı 2021 yılı Şubat-Mart ayında yapılması planlanmaktadır. Muz ülkemizde Anamur, Bozyazı, Alanya, Gazipaşa gibi kuzey tarafı Toros Dağları ile çevrili mikroklima özelliği gösteren bazı yörelerimizde yetiştirilmektedir. Fakat son yıllarda diğer tarımsal ürün desenlerine göre karlılık arz ettiğinden dolayı Silifke, Erdemli, Mersin, Manavgat, Serik, Yumurtalık, Arsuz, Erzin, Dörtyol, Osmaniye, Kadirli gibi yerlerde de örtü altında üretim başlamıştır."
YÜKSEK GELİR BEKLİYOR
Üretici Mustafa İdev ise diğer çiftçilere örnek olmak istediğini belirterek, "Bu sayede inşallah Osmaniye’mizde muz yetiştiriciliği artar. Muz serasından diğer tarımsal ürünlere göre yüksek gelir bekliyorum" diye konuştu.

FTOĞRAFLI