Trabzon Avrasya Üniversitesi'nde, 18 Mart Çanakkale Zaferi etkinliği

Avrasya Üniversitesi'nde, 18 Mart Çanakkale Zaferi etkinliği

18.03.2021 - 16:32 | Son Güncellenme:

Avrasya Üniversitesi'nde, 18 Mart Çanakkale Zaferi etkinliği

Avrasya Üniversitesinde, 18 Mart Çanakkale Zaferi etkinliği

Selman KUTLU/TRABZON, (DHA) - AVRASYA Üniversitesi, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla etkinlikler düzenledi. Etkinlikte konuşan İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Adil Calap, “Çanakkale’de büyük annelerimiz, dedelerimizle omuz omuza kahramanca çatıştı. Yeri geldi düşman siperlerine sızma harekatına katıldı” dedi.

Avrasya Üniversitesi, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla “Bir İngiliz Ressamın Gözünden” isimli sergi ve “Modern Dünya Sistemi Teorisiaçısından 1’inci Dünya Savaşı ve Çanakkale Savaşları” adlı konferans düzenledi. Pandemi tedbirlerine uygun hazırlanan etkinliğe üniversitenin akademisyenleri katıldı. “Bir İngiliz Ressamın Gözünden” isimli serginin açılış kurdelesini Avrasya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ersan Bocutoğlu, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Özbilen, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Gülay Yeğinoğlu ve sergiyi düzenleyen Avrasya Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Adil Calap birlikte kestiler.

‘BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ BİR KAYNAK’

Açılışta konuşan Dr. Öğr. Üyesi Adil Calap, “Bu eserlere ait notlar bize çok önemli bir şeyi hatırlattı. Çanakkale’de büyük annelerimiz, dedelerimizle omuz omuza kahramanca çatıştı. Yeri geldi düşman siperlerine sızma harekatına katıldı. İki yıl önce Londra Üniversitesi’nin hemen karşısında bir kitapçıda bir esere rastladım.1915 basımı, Norman Wilkinson’ın The Dardanelles adlı kitabı idi. Bizim için çok önemli bir kaynak olduğunu düşünerek satın aldım. İlk önce çok şaşırdım, ‘bu kadar değerli bir kaynak nasıl buraya bırakılmış’ dedim. Çanakkale Savaşı’na doğrudan katılmış ve gördüklerini sulu boya ile tuvaline işlemiş bir kişinin eseriydi. Aynı zamanda ressamın kitapta kendi yorumları da var, bunlar da çok önemliydi. İngiliz donanmasında savaşa katılan başka ressamlar da vardı ama bu ressamların bazıları ölmüş bazıları savaşta bizzat cephede bulunduğu için resim yapmaya fırsat bulamamıştır. Ressam bizzat donanma komutanının bulunduğu gemide bulunmuş ve bazı dönemler de de karaya çıkmış. Eserde yer alan en önemli not ise kadınlarımızın savaşta üstlendiği roldür. Çokta bilmediğimiz bir konuydu bu. Mesela yazar Türk kadınlarının sızma harekatları yaptığını söylüyor ve bunu şaşkınlıkla seyrettiği yazıyor. Bu Türk kadınları için çok gurur verici bir olaydır. Birde biz Türkleri farklı bilirdik, Türkler Kızılhaç’ın sahile kurduğu çadırlara hiç saldırmadılar. İsteselerdi ellerinde kimyasal silahlarda vardı, burada kullanabilirlerdi ama kullanmadılar. Yaralıların taşınmasına her zaman izin verdiler diyor. Bu değerli eserin bu özel günde içinde yer alan 30 adet sulu boya çalışmasını kamuoyu ile paylaşmak istedim” dedi.

‘ÇANAKKALE VE KUT SAVAŞLARI İNGİLİZLER UTANÇ, BİZLER İÇİN GURURDUR’

Etkinlikler çerçevesinde Avrasya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ersan Bocutoğlu, konferans verdi. Bocutoğlu, “Çanakkale ve Kut savaşlarını ayrı tutmak mümkün değildir. Bu iki savaş yenilmez İngiliz ordusunun utancı, bizler için gurur kaynağıdır.  Dünyanın en büyük donanmasını Çanakkale’de durduran ve Cumhuriyetimizin kuruluşunun alt yapısını oluşturan şehitler ve gaziler ordusuna minnetlerimizi arz ediyorum. Immanuel Wallerstein’in Modern Dünya Sistemi Teorisindeki çatışmanın özünü teşkil eden ilişkiler aynen bugün de devam etmektedir. Birlik ve beraberlik için mücadele etmeliyiz. Bize bir şey olmaz dersek yarın Trabzon’dan Akçaabat’a gitmek için gümrük kapısından geçmek zorunda kalırız. Bu bakımdan son derece bilinçli toplum olmalıyız. Gençlerimizi iyi eğitmeliyiz, yetiştirmeliyiz” diye konuştu.

FOTOĞRAFLI