Van Van'da, sondaj çalışmasıyla binlerce hayvan suya kavuşturuldu

Van'da, sondaj çalışmasıyla binlerce hayvan suya kavuşturuldu

12.11.2021 - 11:19 | Son Güncellenme:

Van'da, sondaj çalışmasıyla binlerce hayvan suya kavuşturuldu

Vanda, sondaj çalışmasıyla binlerce hayvan suya kavuşturuldu

Behçet DALMAZ/VAN, (DHA)- VAN'ın Başkale ilçesine bağlı Büklümdere Mahallesi'nin kırsal yaylasında, Büyükşehir Belediyesi ekiplerince yapılan sondaj çalışmasında binlerce küçükbaş hayvan için içme suyu imkanı sağlandı. Mahalleli, hayvanlarının su ihtiyaçlarını gideren Büyükşehir Belediyesi yetkililerine teşekkür etti.
Van Büyükşehir Belediyesi, Başkale ilçesinde yaptığı sondaj çalışması sonucu, binlerce küçükbaş hayvan içme suyuna kavuşturuldu. Su sıkıntısı yaşanan 13 ilçede çalışma yürütülen Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı, Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma İdaresi ve ilçe belediyeleri ortak çalışma yürüttü. Yapılan çalışmalarda su sıkıntısı yaşanan Başkale ilçesine bağlı Büklümdere Mahallesi'ne bağlı yaylada da sondaj çalışması başlatıldı. Ekipler, bölgeye güneş panelleri ve terfi merkezi kurdu, 10 tonluk çelik su deposu ve 70 metre uzunluğunda sıvat kurulan alanda yaklaşık 15 bin hayvanın su ihtiyacı karşılanacak. Yine sıvatların yakınına fazla suyun israf olmaması içinde mesire alanı oluşturuldu. 
SONDAJ ÇALIŞMAMIZ 400 BİN TL'YE MAL OLDU
Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mehmet Fatih Çelikel, tarım ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşlara destek verme adına Van'ın tüm ilçelerinde bu çalışmayı yürüttüklerini belirterek, şunları söyledi:
“Kırsal alanlarda sulama kanalları, arazi yollarının açılma çalışmaları ve gerekse de hayvan içme suyu çalışmaları konusunda çok ciddi çalışmalarımız var. Başkale Büklümdere de uyguladığımız projenin iki örneği daha vardı. Sondajla çıkarttığımız suyu Güneş Enerji sistemiyle aktif hale getirip, sıvatlarla hayvanlara içme suyunu temin ediyoruz. Bu yıl da Erciş, Muradiye ve Gürpınar ilçelerimizde yapılan HİS projemize burası da ilave oldu. Buradaki yatırımımız 400 bin liraya mal oldu. Burada geçmiş yatırımlarımızdan edindiğimiz tecrübeyle, en büyük sıkıntının yapılan sondajlarda elektriğin maliyetiydi. Artık bunu da Güneş Enerji Sistemi (GES) ile aşmış oluyoruz. Burada yapılan projede sıvatlarda kalan suyu sadece hayvanlarımıza değil, sıvatların yakınına yaptığımız mesire alanlarıyla da ağaçlandırmaya vesile olacağız. Hayvanlarımız da burada ağaçların gölgesinden istifade edecektir. Bölgede hayvancılığı daha da arttırmamız lazım. Çünkü bölgede hayvancılık ciddi geçim kaynağıdır. Biz de bu geçim kaynağına ciddi anlamda katkı sunmak istiyoruz. Bu yıl da 20 projemiz var DAP idaresine sunduğumuz. Burada özellikle desteklerinden ötürü DAP’a teşekkür ediyoruz’’ dedi. 
Mahalle Muhtarı Cihan Deli ise projenin hayvancılıkta büyük bir önem taşıdığını ifade edip, emeği geçenlere teşekkür etti. Deli, “Daha önce hayvanlar için su ihtiyacını zor şartlar altında karşılıyorduk. Arazilerimiz, hayvanlarımız susuz kalıyordu. Şu an mutluyuz. Allah razı olsun. Suyu yanı başımıza getirdiler” diye konuştu.

FOTOĞRAFLI