Geri Dön
Yıldız Tilbe 'popüler müzik'le artık barışmalı

Yıldız Tilbe 'popüler müzik'le artık barışmalı

Rap müziğin yükselişiyle birlikte popçuların formsuzluğu daha net gözükür oldu. Özellikle de Hande Yener ve Burcu Güneş gibi pop yapmaya devam eden kadın popçuların "Pop müzikte düşüş var, artık demode kaldı" gibi laflar edip 'pop eleştirisi' yapması konuyu daha da enteresanlaştırdı. Konuya Yıldız Tilbe'nin yaklaşımı ise daha farklı...

Mayk Şişman
Mayk Şişman

"Herkes sakin olsun, pop ölmedi!"

Rap-pop tartışmaları hakkında fikri sorulan Yıldız Tilbe, enteresan bir laf etmiş. Tilbe, "Bu söylemlere katılmıyorum. 'Pop müzik öldü, bitti' diyenin kafası ölmüştür..." Tilbe, diyor ki, "Herkes sakin olsun, pop ölmedi, ölemez!" Ama sizce de Tilbe kendi içinde çelişmiyor mu? Yıldız Tilbe pop müziği savunuyor, kendisini de 'popüler müzik' içinde görüyor. Geçmiş yıllarda jüri üyesi olduğu bir müzik yarışmasında 'popüler müzik' tanımı yaparak da düşüncesini bizlere aktarmıştı.

Müziğini 'trend'leştirmeyi seçmiyor

Tilbe'nin haklılık payı var. Rap şu anda popüler. Dolayısıyla pop, trend. Ama Yıldız Tilbe'nin ilk 3 albüm sonrasında ısrarla sürdürdüğü 'arabesk' esintileri, 2010'ları devireceğimiz şu günlerde hiç de 'popüler' değil. Fakat Tilbe bir yandan kendini 'popüler müzik temsilcisi' olarak görüyor. Ama müziğini 'trend'leştirmeyi seçmiyor. Yıldız Tilbe illa Ajda Pekkan gibi 'cıstak cıstak' sound'lu şarkılar üretmeyebilir.

Arabesk inadından vazgeçse hoş olmaz mı?

Ama yine de Tilbe'nin en azından 'Tanıdım Seni'deki gibi pop bir vokal, ya da Amerikalı caz müzisyeni Marcus Miller'ın 'Oynama' şarkısını cover'laması gibi 'vizyoner' olması lazım. Yıldız Tilbe'nin popçulardan daha çok pop müziğe sahip çıkmasının altı dolmalı ve Tilbe arabesk inadından bir tık vazgeçip ilk 3 albümündeki gibi daha 'ana akım pop' içinde kalmalı. Arabesk-fantezi şarkıcılarının bile poplaştığı bir devirdeyiz üstelik. Bakınız Ebru Gündeş, bakınız Ebru Yaşar... Yıldız Tilbe'nin 'Sana Değer'deki gibi latin tınılar taşıyan, akustik, nağmeli ama Batılı bir vokal performansı ortaya koyduğu, 'Delikanlım' gibi pop altyapılı düzenlemeler barındıran bir albüm yaptığını düşünsenize... Efsane olmaz mı? Yıldız Tilbe bence artık 'popüler müzik'le kağıt üstünde değil pratikte de barışmalı. Daha güncel sound'ları takip etmeli. Bu güncelleme, onun şu anki "Pop ölmedi" söylemine daha çok uymaz mı?

can.sisman@milliyet.com.tr

Benzer İçerikler