Geri Dön
Zeki Müren'e neden 'Madam' denmemeli?

Zeki Müren'e neden 'Madam' denmemeli?

Yılların sanatçısı Özdemir Erdoğan, konuk olduğu bir programda Zeki Müren hakkında çok konuşulacak şeyler söylemiş. Bir 'Madam' lafı atmış ki ortaya nereden tutsak elimizde kalıyor. Zeki Müren'e neden 'Madam' dememeliyiz, gelin Molatik olalım...

Mayk Şişman
Mayk Şişman

Garip bir Zeki Müren çıkışı yapmış

"Yıl olmuş 2020 ama..."lı cümleleri çok sık kurmaya başladık. Güncelleme gelmemiş de eskide takılı kalmışız gibi bir his var. Aşamıyoruz bazı eski fikirleri. Özellikle de büyük ustalardan gelen şaşırtıcı tepkiler karşısında daha da büyük bir hüsran yaşıyoruz... Yılların sanatçısı Özdemir Erdoğan, bir hayli garip bir Zeki Müren çıkışı yapmış katıldığı bir programda. Derin bir üzüntüyle karşıladım fikirlerini.

Zeki Müren'i dar kalıplara hapsetmek...

Zeki Müren hakkında şunları söylemiş: "Zeki Müren, 1952 senesinde sahneye çıktığı vakit smokiniyle 1. sınıf şarkı söyleyen biriydi. 60'ların sonunda kötü örnek oldu. Bu adama 'Paşa' dediler. Bir paşa da çıkıp 'Buna madam deyin ama 'paşa' demeyin' demedi. Rol model oldu, bir sürü kötü örnekleri çıktı. Elton John böyle pespayelik yapmadı. Piyanosunun başına oturdu, adam gibi çıktı ve şarkı söyledi." Koskoca Özdemir Erdoğan'dan bu kadar 'yargı dağıtan' bir açıklama beklemezdim açıkçası. Zeki Müren gibi özgür ve sevgi dolu bir ruhu dar kalıplara hapsetmek, onun taşkın ve coşkulu ruhunu dar kalıplarda hizaya sokmak kime kalmış, kalmalı? Ne münasebet!

Feminen olan/gözüken her şeye tepkililer

Bir 'adam'lık mevzusudur dönüyor. Kökeninde güçsüzlük, belki de iktidarsızlık yattığı 3 kilometre öteden belli olan bu 'Adam'lık üzerinden feminen olan/gözüken her şeye karşı müthiş bir acımasızlık, gaddarlık var. Bir kadının mini eteğiyle gece yarısı sokakta dolaşabilmesine "Olmaz!" diyenler ile standart kalıplara uymayan ruhunu dış görünüşüne korkusuzca yansıtan, "Ben buyum!" diyen, feminenliği kendine yakıştıran bir erkeğe "Madam!" diyenler aynı kafalar. Aynı zihniyet. Dert büyük: Feminenlik. Tahammül edilemiyor feminenliğe. Bu yüzden LGBTİ hakları korkulan bir meseleye dönüşüyor, bu yüzden kadına yönelik erkek şiddeti neredeyse meşrulaştırılacak kadar acıklı bir hale evriliyor. Tüm bu dar kalıplı fikirlere inat, Zeki Müren'e madam değil inadına adam demek gerekiyor işte. 'Adamlık'ın maskülenlikle eşdeğer algılanmasına artık bir son vermemizin vakti geldi. Önce 'adamlık'taki güçsüzlükle yüzleşeceğiz, sonra feminen olan/gözüken herkesi kabul edeceğiz. İnsanlık mühim. Ve belli ki bizim bu 'adamlık' mevzusunu aşmak için ne yazık ki yolumuz biraz daha var. O yüzden az biraz daha sabır!

twitter.com/mayksisman
instagram.com/mayksisman
youtube.com/mayksisman
can.sisman@milliyet.com.tr

Benzer İçerikler