Geri Dön
Sıkıysa Iskala 11: Juli, Blur, Inji

Sıkıysa Iskala 11: Juli, Blur, Inji

Sıkıysa Iskala'nın 11'inci konukları 9 yıl sonra yayınladıkları yeni albümleri 'Der Sommer ist vorbei' ile aynı ismi taşıyan single'larıyla Alman rock grubu Juli, 8 yıl aradan sonra 'The Ballad Of Darren' ile dönmeye hazırlanan Britpop sembollerinden Blur grubunun yeni single'ları 'The Narcissist' ve Birleşik Krallık'ta radyo başarısı elde eden İstanbul doğumlu Inji'nin yeni single'ı 'Bored'... Sıkıysa ıskalayın, hadi bakalım!

Mayk Şişman
Mayk Şişman

Son yıllarda adını duymaya başladığımız çok fazla isim ve çok fazla üretim var. Bu şarkılardan birçoğu maalesef gözden kaçıyor. Ancak bir arkadaş ya da dost önerisiyle haberimiz oluyor çoğu zaman bu şarkılardan. Halbuki bir dinlemeye başladığınızda "Ben neden daha önce keşfetmemişim ya" dedirtiyor neredeyse hepsi. Sıkıysa Iskala tam da bu gerekli ihtiyaçtan doğdu. Bu seride yeterince takdir görmeyen, dinlenme rakamlarında hak ettiği ilgiyi bulamayan ama aslında taş gibi olan şarkılar yer alıyor. Sıkıysa Iskala'nın 11'inci konukları 9 yıl sonra yayınladıkları yeni albümleri 'Der Sommer ist vorbei' ile aynı ismi taşıyan single'larıyla Alman rock grubu Juli, 8 yıl aradan sonra 'The Ballad Of Darren' ile dönmeye hazırlanan Britpop sembollerinden Blur grubunun yeni single'ları 'The Narcissist' ve Birleşik Krallık'ta radyo başarısı elde eden İstanbul doğumlu Inji'nin yeni single'ı 'Bored'... Sıkıysa ıskalayın, hadi bakalım!

Haberin Devamı

9 yıl sonra 'Yaz bitti' diyerek döndüler

Almanya'da 2000'li yıllarda popüler olan kadın vokalli rock grupları arasında özellikle Wir Sind Helden, Juli ve Silbermond ön plana çıkmıştı. Her üç grup da ciddi liste başarıları elde etmiş, Almanya'da ana akımla uyumlu rock sound'unun popülerleşmesine önemli ölçüde katkı sunmuştu. Bu gruplar özellikle 2010'lu yıllarda rock'ın giderek daha az ilgi çekmesi neticesinde üretimlerine ara vermeyi ya da uzun soluklarla devam etmeyi seçmişti. Juli, diğer iki gruba göre radikal bir kopma yaşamadı belki ama uzun soluklarla yoluna devam ederek hem sıkı takipçilerini sevindirdi hem de sound'larını biraz daha pop ile uyumlu bir noktaya çekti. Pandemi öncesinde 'Fahrrad' ile müjdesi verilen yeni albüm tam 9 yıl geldi. 'Der Sommer ist vorbei' adlı albüm, Juli'nin bugüne kadarki şarkıları arasında daha güncel bir çizgide. Özellikle albüme adını veren 'Der Sommer ist vorbei' tıpkı 2010 tarihli 'In Love' albümündeki şarkılar gibi hem melodik hem de rock'tan ziyade gitar ağırlıklı alternatif pop sularında. Wir Sind Helden'daki punk, Silbermond'daki daha hard rock havasına göre her zaman en 'pop' kaçan grup olan Juli'nin yola devam etmesi sevindirici. Özellikle albüme adını veren ve 'Yaz bitti' anlamına gelen 'Der Sommer ist vorbei' şarkısı Juli'nin neden üretmeye devam etmesi gerektiğinin en somut göstergesi. Her ne kadar resmi single listelerinde artık eskisi kadar sağlam niceliksel başarı yakalayamasalar da Juli her zaman önemli gruplardan biri olarak hatırlanacak. Almancanın kaba bir dil olduğunu düşünenler Juli'nin özellikle 'Der Sommer ist vorbei' single'ına mutlaka şans vermeli. Eva Briegel'ın vokali size çok sempatik gelecek.

Haberin Devamı

'Britpop' efsanesi de 8 yıl sonra dönüyor

Birleşik Krallık'ta 90'lar denildiğinde akla gelen ilk şeylerden biri de elbette 'Britpop'. Gitar ağırlıklı pop ve rock sound'larının hakim olduğu bu müzik türü hem bir döneme damga vurmuş hem de zamanın ruhunu yansıtmayı başarmıştı. Blur ve Oasis başta olmak üzere nice grubun oldukça sağlam işler ortaya koyduğu bu dönem büyük bir çekişmeye de sahne olmuştu. Blur ve Oasis grupları adeta 'El Classico' tadında bir çekişmeyle niceliksel bazda da devasa başarılar elde ederek herkesi ortadan ikiye bölmüştü. Oasis'te Gallagher kardeşler arasındaki çatışmalar devam ediyor malum. Blur ise bırakmamaya kararlı. 'The Ballad Of Darren' adını verdikleri albümlerini 8 yıl sonra yayınlayacak olan Blur, albümün ilk single'ı 'The Narcissist'i geçtiğimiz günlerde dinleyicileriyle buluşturdu. Birleşik Krallık resmi single listesine 81 numaradan giriş yapan 'The Narcissist' grubun standart tarzı içinde uygun bir biçimde olsa da günümüzden baktığımızda da çok da uzak ya da retro bir tınıda değil. Tıpkı geçtiğimiz aylarda dönen Suede grubu gibi Blur da her zaman bildikleri yoldan ilerlemeyi tercih etseler de 'eski usul' kaçmamaya da dikkat ederek müziklerini dar kalıplar çerçevesinde daha güncel tutma telaşına da sahip. 'The Narcissist' özellikle alternatif rock seven herkes için muazzam bir öneri olabilir. Blur'un başta İngiltere olmak üzere Ada'da çok sevilmesi ve yıllar sonra Suede gibi "Döndük" demesi ise elbette işin en krem şanti kısmı. Blur ve Britpop havalarını özlediyseniz 'The Narcissist' tam da sizlere göre.

Haberin Devamı

Haberin Devamı

Bir Türk adayı fethediyor!

İstanbul'da doğup büyüyen Inji, Birleşik Krallık'ta henüz örneğin Nilüfer Yanya gibi tamamen ana akım bir isme dönüşmüş değil. Ancak çok doğru nokta atışlarıyla gücüne güç katarak, sound'unu her daim ilgi çekici kılmayı başararak yoluna devam ediyor. Bir süredir sıkı dans hit'leriyle dikkat çeken ve BBC Radio 1'da hiç de fena sayılmayacak kadar çalan Inji, yeni şarkısı 'Bored'la aramızda. 'Bored' bugüne kadar 'Gaslight' ve 'The One' gibi sıkı dans şarkıları üretmiş olan Inji'nin en 'zıpır' şarkısı. Gerçekten eğlenceli. Temposu, sözleri, iniş-çıkışları ve enerjisiyle yalnızca ilk dinlemede bile kendisini çokça sevdirmeyi başarıyor. Henüz 'Bored'u BBC Radio 1 sularında göremesek de Inji'nin olası bir C liste rotasyon başarısı elde etmeye oldukça yakın olduğunu söyleyebiliriz. Eğer istikrarını koruyabilirse 2024 ya da 2025 başında Sound Of... anketinde uzun listeye kalırsa işte o zaman asıl büyük çıkışını gerçekleştirmiş olacak şarkıcı. Türkiye'de de yavaştan dijital müzik platformlarının şarkı listeleri sayesinde tanınmaya başlanan Inji'yi bence yol hazır yakınken keşfetmekte fayda var. Bu yazın en gizli hazinelerinden biri olmaya aday 'Bored'. Eğer canınız sıkkınsa 'b-o-r-e-d' diye İngilizce telaffuzlar eşliğinde bu şarkıyı dinlemek daha da keyifli çünkü. Inji, evrensel ve dünya ile uyumlu sound'uyla "İşte bu!" dedirtiyor.

Haberin Devamı

 

twitter.com/mayksisman
instagram.com/mayksisman
youtube.com/mayksisman
can.sisman@milliyet.com.tr

Benzer İçerikler