BORSA
ALTIN
DÖVİZ
KRİPTO

BoE faiz oranını yükseltti

İngiltere Merkez Bankası (BoE), büyük merkez bankaları arasında ilk faiz artırımını yapan banka oldu. BoE, artan enflasyon baskıları karşısında gösterge faiz oranını piyasa tahminlerinin aksine yükseltti. Banka varlık alım programında ise bir değişikliğe gitmedi.

|

Omicron varyantının kamu sağlığı için yeni riskler yarattığını belirten BoE, yeni varyantın 2022 yılı ilk çeyreğinde ekonomik aktivite için de risk yaratacağını öngördüğünü ifade etti. Boe'den "İngiltere'de ekonomik aktivitenin Omicron'un ortaya çıkmasından ve yayılmasından etkilenmeye başladığına dair belli belirsiz bazı işaretler var" değerlendirmesinde bulunuldu.

BoE açıklamasında, yapılan tahminlerin enflasyonun kış aylarının büyük bölümünde yüzde 5 civarında kalmaya devam edeceğini ve Nisan 2022'de yüzde 6 civarında tepe yapacağını gösterdiğini de belirtti.

Açıklamada, "Küresel ekonominin ve İngiltere ekonomisinin cari pozisyonu pandemi öncesi ile karşılaştırıldığında kayda değer şekilde farklı durumda" denildi.

BoE Komite toplantısının ardından yapılan açıklamaya göre, faiz oranı yüzde 0,10'tan yüzde 0,25'e çıkarıldı. Piyasalarda faiz oranında bir değişikliğe gidilmeyeceği beklentisi bulunuyordu.

BoE, faizleri yükseltme kararı 1'e karşı 8 oyla alındı.

BoE, Varlık Alım Programı'nda ise piyasaların beklentisi doğrultusunda değiştirmeyerek, 895 milyar GBP olarak bıraktı. Programın 875 milyar GBP'lik kısmı tahvil, 20 milyar GBP'lik kısmı şirket tahvil alımından oluşmaya devam edecek. Varlık alım programının değiştirilmemesi kararı oy birliği ile alındı.

BoE'nin enflasyon hedefi yüzde 2 seviyesinde bulunuyor. Ülkede en son yıllık tüketici fiyatları yüzde 5,1, çekirdek tüketici fiyatları yüzde 4 olarak açıklanmıştı.

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.