Dünya Eurovision’a Gazze damgası

Eurovision’a Gazze damgası

12.05.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

İsveç’in en büyük 2.kenti olan Malmö’nün ev sahipliğinde gerçekleştirilen Eurovision Şarkı Yarışması’nın dün akşamki finaline hem içerde hem de salonun dışında gerçekleştirilen İsrail protestoları damga vurdu.

Eurovision’a Gazze damgası

Yarı finaller boyunca protestoların hedefi olan ve sivil toplum örgütleri tarafından yarışmadan çıkarılması için çağrılar yapılan İsrail’in finalerde sahne alması büyük tepkilere neden oldu. Geçtiğimiz yıl düzenlenen Eurovision şarkı yarışmasında Norveç’i temsil eden Alessandra Mele, İsrail’in Eurovision’da yer almasını protesto ederek, Eurovision finalinde ülkesinin oylarını sunma görevinden çekildi. Mele yaptığı açıklamada, “Eurovision’un sloganı olan United by Music’ (Müzikle Birleş), müzik yapmamın nedenidir. Ama şu anda bu sadece boş bir söz. Devam eden bir soykırım var ve sizden lütfen gözlerinizi açmanızı, kalbinizi açmanızı istiyorum. Bırakın sevgi sizi gerçeğe götürsün, gerçek gözlerinizin önünde. Özgür Filistin” dedi.

Haberin Devamı

İsrail’e sokaklarda da büyük tepki vardı. Protesto yürüyüşüne binlerce kişi katıldı. Malmö Arena’nın önünde protestoculardan çok sayıda kişi polis tarafından gözaltına alındı. İklim aktivisti Greta Thunberg’in de gözaltına alınanlardan biri olduğu belirtildi.

Son yıllarda göçmen politikalarını esneten ve İsveç vatandaşlığına kabul edilen uluslararası vatandaşlarının da artmasıyla bilinen ülkede 2 ana cadde trafiğe kapatıldı. Adalar şehri olarak tanımlanan Stockholm’ün iki merkezi noktası olan ve şehir merkezini ikiye ayıran Södermalm ve Östermalm arasındaki kara ulaşımı 2 saat boyunca sekteye uğradı.

Yunan sanatçı: Müziğim Türkiye’yi de temsil ediyor

Eurovision’a Yunanistan adına katılan sanatçı Marina Satti, basın toplantısında bir Türk izleyicinin sorusu sonrası müziğinin sadece Yunanistan değil, Türkiye dahil tüm bölge ülkelerini de temsil ettiğini belirtirken büyük alkış topladı.

Haberin Devamı

Kadına şiddetten diskalifiye

Eurovision’da yaşanan bir şiddet olayı sonrası Hollandalı şarkıcı Joost Klein diskalifiye edildi. Avrupa Yayın Birliği EBU, finalden birkaç saat önce yaptığı açıklamada Klein’ın Eurovision’a katılmayacağını duyurdu. Klein’ın bir kadın çalışana şiddet uyguladığı ifade ediliyor. EBU ayrıca, olayın “başka bir sanatçıyı veya delegasyon üyesini kapsamadığını” açıkladı. Olayın tartışmaların odağındaki İsrail heyetiyle bir bağlantısı olduğu da iddia edilmişti. -İRFAN KURTULMUŞ Kopenhag

Yunan sanatçı: Müziğim Türkiye’yi de temsil ediyor

Eurovision’a Yunanistan adına katılan sanatçı Marina Satti, basın toplantısında bir Türk izleyicinin sorusu sonrası müziğinin sadece Yunanistan değil, Türkiye dahil tüm bölge ülkelerini de temsil ettiğini belirtirken büyük alkış topladı.