Dünya Bir şaka komplo teorilerini tetikledi, İsrail kanalı özür diledi: Pilot ajan Eli Kopter!

Bir şaka komplo teorilerini tetikledi, İsrail kanalı özür diledi: Pilot ajan Eli Kopter!

21.05.2024 - 16:24 | Son Güncellenme:

İran'daki helikopter kazasında Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan'ın ölmesi, beklendiği gibi İsrail basınında geniş yer buldu.

Bir şaka komplo teorilerini tetikledi, İsrail kanalı özür diledi: Pilot ajan Eli Kopter

Jerusalem Post gazetesinde yayımlanan bir analizin başlığı, 'Reisi'nin Arap ülkelerine erişimi 7 Ekim'in yolunu açtı mı?' oldu. Tahran yönetiminin İsrail-Suudi normalleşmesini raydan çıkarmaya çalıştığını savunan analiz, ayrıca 7 Ekim tarihinde gerçekleşen Hamas baskınını bölgesel düzeni değiştirmek için kullandığını savundu. Seth J. Frantzman imzalı analizde İran'ın son yıllardaki Orta Doğu yürüyüşüne mercek tutuldu, Suriye ve Irak'taki otorite boşluğunu sahadaki nüfuzunu büyük oranda artırmak için kullanan Tahran'ın ayrıca Hizbullah ve Husiler gibi vekil güçlerinin etkinliğini artırdığı kaydedildi.

Haberin Devamı

KOMPLO DALGALARI TETİKLENDİ

İbrahim Reisi döneminde Çin'in arabuluculuğunda Suudi Arabistan ve İran'ın uzlaşmaya vardığını hatırlatan Jerusalem Post analizi, yanı sıra Pekin ve Tahran'ın birbirlerine ekonomik ve diğer alanlarda onlarca yıllık destek vermek için anlaştığını vurguladı. Orta Doğu'daki ezeli rakipler İran ve Suudi Arabistan arasındaki uzlaşının hem Pekin hem de Tahran için 'kazan kazan' olduğu yorumunu yapan Seth J. Frantzman, bunun Çin'in bölgedeki nüfuzunun artmasına yardım ettiğini savundu.

İran'ın Suudi Arabistan ve İsrail arasındaki normalleşmeyi engellemeyi istediğini aktaran analiz, Tahran'ın yalnızca Riyad yönetimine yaklaşmadığını, ayrıca Suriye'nin yeniden Arap Birliği'ne dönüşüne yardım ettiğini hatırlattı. Jerusalem Post'daki bir diğer haber ise 'Mossad ajanı Eli Kopter: İsrail şakası Reisi'nin ölümüne dair komplo teorileri dalgasını tetikledi' başlığıyla sunuldu.

Haberin Devamı

Bir şaka komplo teorilerini tetikledi, İsrail kanalı özür diledi: Pilot ajan Eli Kopter

"PİLOT AJAN ELİ KOPTER"

İsrailli sosyal medya kullanıcılarının İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin ölümünü kutladığını kaydeden Jerusalem Post, bir kullanıcının 'Pilot Eli Kopter adında bir Mossad ajanı' diye yazmasıyla şakanın dünya çapında hızla yayıldığını yazdı. Birçok kişinin şakayı ciddiye alıp İsrail istihbaratını başarısı nedeniyle kutladığını belirten Jerusalem Post, Fransızca İsrail haber kanalı i24news sunucusunun şakayı gerçek gibi sunduğunu bildirdi. Şakayı fark edenler ise daha da ileriye gidip yardımcı pilotun adının Avi Ron olduğunu yazdı, i24News kanalının ise hata nedeniyle özür dilediğini aktardı.