Ege Festiwell-Yılın En İyi Günü İzmirlilere nefes verecek

Festiwell-Yılın En İyi Günü İzmirlilere nefes verecek

12.05.2024 - 00:01 | Son Güncellenme:

İyi Yaşam Rotary Kulübü Başkanı Gül Çukur, 18 Mayıs’ta düzenlenecek renkli etkinlik için, “Söyleşiler, nefes terapileri, fonksiyonel tıp, aroma terapistleri ve yoga ile katılımcılarımızın hayatlarında bir milat olmasını istiyoruz” dedi

Festiwell-Yılın En İyi Günü İzmirlilere nefes verecek

ASLI CAN - Modern hayatın getirdiklerinin yanında bizden götürdükleri saymakla bitmeyecek kadar çok… Neredeyse kendimizle buluşmayı, anı yaşamayı unuttuk. İş, stres, kargaşa, ebeveynler olarak çocuklarımızla ailemizle vakit geçirmek bizler için birer lüks haline geldi.  

Haberin Devamı

Türkiye’nin ilk İyi Yaşam Festivali olarak gerçekleşecek olan “Festiwell Yılın En İyi Günü” bizlere tam da bunu hatırlatmayı hedefliyor. 18 Mayıs 2024 Cumartesi günü 09.00-19.00 arasında İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin de desteğiyle İzmir Tarihi Havagazı Fabrikası Kültür Merkezi’nde TEV (Türk Eğitim Vakfı) yararına gerçekleşecek olan yılın en iyi gününde hem iyilik yapacağız hem de kendimizi iyi hissedeceğiz. Wellbeing İyi Yaşam Rotary Kulübü Başkanı Gül Çukur ile bu renkli etkinliğin detaylarını konuştuk.   

Wellbeing hayat felsefesi 

■ Siz İyi Yaşam Rotary Kulübü’nün kurucu başkanı olmanızın yanı sıra profesyonel hayatta da bu alanda çalışmalar yürüten, koçluk yapan birisiniz. İlk olarak bize kendinizden ve kulübünüzden biraz bahseder misiniz?  

Haberin Devamı

Biz İzmir merkezli Rotary 2440. Bölge Federasyonu bünyesinde kurulmuş tematik bir kulübüz... İyi yaşamaya gönül verenler tarafından kuruldu kulübümüz. Rotary içerisinde tematik kulüpler kurulurken birçok tema vardı ama iyi yaşam ile ilgili bir şey yoktu. Geçmiş dönem Federasyon Başkanlarımızdan Nedim Atilla’ya kendi döneminde bunu söylediğimde buyur sen kur dedi ve biz iyi yaşama gönül vermiş 4-5 arkadaşımla birlikte İyi Yaşam Rotary Kulübü’nü kurduk. Zaten profesyonel olarak ben de bireyler için “Wellbeing” yani iyi bir yaşam için çalışmalar yapıyorum, profesyonel Wellbeing koçuyum. Kulüp özelinde de temamız beden, zihin ve ruh sağlığı üzerine projeler geliştirmek. Bu projeleri de bireyden topluma, dezavantajlı bölgelere yaymak. İyi yaşamanın ekonomik koşullara bağlı olmadığını göstermek. Yapılacak basit bir yürüyüşün, bir nefes alışın, sağlıklı gıdaya erişimin ve bunların aslında bizlere pek de bir maliyetinin olmadığını anlatmak. Toplumda böyle bir farkındalık yaratmak esas amacımız… Çünkü bizim yaptığımız şey daha çok önlenebilir sağlıkla ilgili bir şey… Hasta olduktan sonra değil, olmadan önce veya olmamak için neler yapmalıyız bununla ilgili nasıl farkındalıklar kazandırabiliriz bunu göstermek. 

Beş temel ilkesi bulunuyor 

■ Bilmeyeneler için Wellbeing’in tanımı biraz açabilir miyiz?  

Haberin Devamı

“Wellbeing” iyi yaşamak, refah yaşamak demek. İyi yaşamak nasıl olur? İyi yaşamın 5 tane ilkesi var. İyi uyumak, stresten uzak durmak, sağlıklı beslenmek, anlamlı sosyal bağlar kurmak ve yardım etmek. İnsanın doğal hali iyi yaşam hali bu. Zaten bunların beşini düzenli olarak yaptığımızda bu 5 ilkeyi de yerine getirmiş yani iyi yaşamış olacağız. Eğer uyku düzeniniz bozuksa, eğer sağlıklı beslenmiyorsak o zaman zihin ve beden sağlığımızın yerinde olmasını bekleyemeyiz. Bunların hepsinin aynı hizada olması bizim iyilik halimizi doğuran bir şey. Neşeli, keyifli, hayattan zevk alan bir ben yaratmak için bunların hepsini bir arada yaşayıp sağlıklı, mutlu bir yaşama en iyi versiyonumuza ulaşabilmemiz mümkün… Bunu yaşam stili haline getirip az önce de bahsettiğim gibi doktora gitmeden yani hastalanmadan önce uzun ve sağlıklı yaşamın sırlarını çözüyoruz iyi yaşayarak. Sağlıklı beslenerek, sporu hayatımızın bir parçası haline getirerek, iyi uyuyarak, erken uyuyarak ve aynı zamanda anlamlı sosyal bağlar kurarak. Biz insanız ve sosyal bağlarla büyüyor, gelişiyoruz. Kulüp bunun için anlamlı sosyal bağlar kurmak için çok iyi bir yer ve dolayısıyla kulübümüzün amacıyla Rotary’nin insana hizmet amacı çok da örtüştüğü için biz buradan wellbeing ile ilgili projeler yapmaya devam ediyoruz. 

Haberin Devamı

Küçük küçük adımlarla 

■ Son dönemde insanlar üzerinde stres yükü çok fazla… İş hayatındaki zorluklar, hızlı sürekli koşuşturmacalı bir hayat. İyi yaşamayı herkes hak ediyor diyerek hayata geçirmeyi planladığınız bir festivaliniz var. Adı da “Festiwell Yılın En İyi Günü” bundan biraz bahseder misiniz?  

Ben profesyonel olarak zaten wellbeing koçluğu yapıyorum. Hem bireylere hem de kurumlara bu alanda eğitimler veriyorum. Bunu, iyi yaşamı, wellbeingi yaşamımızın merkezine nasıl alırız, küçük küçük adımlar atarak aslında kendimizi ve geleceğimizi nasıl değiştiririz, topluma nasıl faydalı oluruz öncelikle çevremizde ailenize çocuklarımıza yakın arkadaşlarımıza bunu nasıl yayarız konusundan yola çıktık biz... Bunu eğer iyi yaşamın anahtarını verecek olan bir festivale dönüştürebilirsek gerçekten topluma yayabileceğimizi düşündük. Öyle çok büyük spor salonlarına gitmeye gerek olmadan bir matın üzerinde yaşamak, doğru nefes almayı öğrenerek kendimle bedenimle uyum içerisinde olmak, onun farkına varmak ve hayatı otomatik pilotta yaşamamak ve tamamen bir farkındalık oluşturmak amaç. Bu farkındalığı bir iyi yaşam festivali ile büyük kitlelere anlatmak için heyecanla yola çıktık.  

Haberin Devamı

Dedik ki yılın en iyi günü olsun bunun adı. Yılın en iyi gününe en iyi konuşmacılar, alanında en iyi yogacılar, alanında en iyi sağlık doktorları, aromaterapistler, müzik terapistleri gelsinler ve bunu anlatsınlar. Herkes kendi uzmanlık alanında bunu anlatsın ve bunu anlatırken de bir festival alanında insanlar hem eğlensinler hem öğrensinler. O gün programa yazmadığımız küçük sürprizlerimiz de olacak. Bir kişi bir kişidir felsefesiyle yola çıkarak bu festivali planladık ve bugünlere getirdik. Yaparken de bunu bir sosyal sorumluluk projesine dönüştürmekti amacımız. Destekçilerimiz ile TEV (Türk Eğitim Vakfı) yararına planladık bunu. Şimdi birçok destekçiyle birlikte yol alıyoruz. Yani bu proje tamamen gönüllülerden oluşan bir proje ve destekçilerin destekleriyle oluşuyor. Katılımcılar ve konuşmacıların hepsi gönüllü olarak geliyor. İçeride sunacağımız sağlıklı yiyecek ve içecekler de gönüllerimiz tarafından alana getiriliyor. Bu tamamen bir gönüllülük ve bir iyilik projesi… İzmir Büyükşehir Belediyesi, konuşmacılarımız, katılımcılarımız, kulüp üyelerimiz ve pek çok paydaşımıza destekleri için buradan tekrar şükranlarımızı sunuyoruz. 

Ben bunu özellikle de kadınlara söylüyorum önce kendinizi iyi hissetmelisiniz diyorum fakat bunu söylediğimde bana önce iş, önce ekmek diyorlar halbuki önce siz iyi olmalısınız, kendinizi iyi hissetmelisiniz ki ardından her şeyin nasıl iyileştiğini yoluna girdiğini göreceksiniz. Büyük değişimler de böyle zamanlarda ortaya çıkıyor.  

■ ‘Festiwell Yılın En İyi Günü’nün konukları kimler, birkaç isim alabilir miyiz? 

Metin Hara gelecek sağlık, iç huzur ve mutluluk üzerine meditasyon alanında önemli bir isim… Meditasyon demek aslında anda kalmak, kendinle buluşmak demek. Çevresel faktörleri, içindeki kaygıyı bir kenara bırakarak kendimle anda kalmayı, kendimle mutlu olmayı, kendimle mutlu olarak anda kalmayı yaşam felsefesi haline getirmek demek.  

Dolayısıyla Metin Hara insanın iyilik haline erişmesi üzerine bir söyleşi gerçekleştirecek. Belki sürpriz bir meditasyon da yaptırabilir. Fonksiyonel tıp hekimlerimiz gelecek. Fonksiyonlar tıp ile uzun yaşamın sırlarını bize anlatacaklar. Diyetisyenlerimiz olacak duygusal açlıktan bahsedecekler. Aynı zamanda pilates, yoga eğitmenlerimiz eşliğinde güne yoga ile başlayacağız. Duygu Demir astroloğumuz gelecek, bolluk bereket ve yine Jüpiterin hayatımıza etkilerinden bahsedecek. Pek çok yiyecek içecek firmalarının stantları yer alacak alanımızda… Söyleşiler, nefes terapileri, aroma terapistleri, fonksiyonel tıp, nefes egzersizleri, yoga… 

 ‘Herkesin bir içsel yolculuğu var’

Son olarak okuyucularımıza vermek istediğiniz bir mesaj var mıdır?

Bedenlerine iyi baksınlar. Beden kendimize açılan bir kapı. Herkesin bir içsel yolculuğu var. Her şey bedene iyi bakmakla, bedenini iyi tanımakla başlıyor sonrası içsel yolculuk… Hayatlarında değiştirmek dönüştürmek istedikleri bir şey varsa “Wellbeing yılın en iyi günü” bunun için en iyi başlangıç yeri olabilir. Herkesi yılın en iyi gününe davet ediyoruz. Bu yıl ilkini düzenlediğimiz Festiwell’i her yıl farklı bir tema ile düzenleyerek geleneksel hale getirmeyi planlıyoruz. 18 Mayıs 2024 Cumartesi günü İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bizlere tahsis etmiş olduğu Tarihi Havagazı Fabrikası’nda saat 09.00’dan akşam saat 19.00’a kadar sürecek olan “Festiwell”e iyi yaşamak isteyen herkesi bekliyoruz. Kaydolmak için www.festiwell.com.tr adresinden ulaşabilirler.

Tadımlık bir farkındalık

■ 18 Mayıs Cumartesi günü Festiwell’de bizleri nasıl bir program bekliyor? 

Güne zumbayla sabahın erken saatinde enerjimizi toplayarak başlayacağız. Ardından yoga gelecek ve sonra da diyetisyenimiz var. İki sahnemiz var. Birinde fonksiyonel tıp doktorları, alanında uzman tıp doktorlarımız ile söyleşilerimiz olacak. “Kendini sev, kalbin koru” başlıklı bir konuşma olacak. Aroma terapistlerimiz olacak, müzik çanaklarıyla seste şifa olacak. Nefes terapistimiz olacak ve “Bidünya Kadınlar Korosu” var. İnsanın kendi iyi hissetmesi için gerekli olan her şey bu festivalde var. İnsanların 18 Mayıs’ta o günü dolu dolu iyi hissederek evlerine gitmeleri ve o günün hayatlarında bir Milat olmasını istiyoruz. Bunun hayatlarına, çocuklarına, ailelerine farkındalık kazandırmasını ve bunu bir yaşam biçimi haline getirmelerini amaçlıyoruz.  

■ Acaba bir günlük bir iyi yaşam bizim hayatımızın geri kalanını değiştirecek mi biz bunun için ne yapmalıyız?  

Bir günlük bir çalışma ile kimsenin hayatı değişmeyecek ama şöyle tadımlık bir şey olacak. Kendilerinin farkına varacak bu festivale katılan herkes. O tatları damağında kalacak. Bu farkındalığın tadına varan herkes de buna devam etmek isteyecek.