Gündem Ayhan Bora Kaplan davasında gizli tanık M7 Emniyet'i sarstı: 4 gözaltı daha!

Ayhan Bora Kaplan davasında gizli tanık M7 Emniyet'i sarstı: 4 gözaltı daha!

16.05.2024 - 08:06 | Son Güncellenme:

Çete lideri Ayhan Bora Kaplan davasının gizli tanığı Serdar Sertçelik’in “siyasilere kumpas kurmakla” suçladığı 4 polis gözaltına alındı. ‘M7’ kod adı verilen gizli tanık Serdar Sertçelik’in ev hapsindeyken, yurt dışına nasıl firar ettiği sorusuna da yanıt aranıyor. Öte yandan devam eden soruşturmada bugün 3 sivil şahıs ile 1 komiser daha gözaltına alındı.

Ayhan Bora Kaplan suç örgütüne ilişkin 61 sanığın yargılandığı dava süreci devam ederken, davanın gizli tanığının iddiaları Emniyet’i sarstı. Ayhan Bora Kaplan suç örgütünün iki numaralı ismi olduğu iddia edilen ve davada M7 kod adı ile gizli tanık yapılan Serdar Sertçelik’in ev hapsindeyken yurt dışına kaçması ve dosyaya gizli tanık yapılma süreci tartışma yarattı. Ayhan Bora Kaplan, Ankara’da yüklü miktarda para ile yurt dışına kaçmaya çalışırken 8 Eylül 2023’te gözaltına alındı. Kaplan ve ekibine yönelik adli soruşturma ise dört ayda tamamlandı. 

Haberin Devamı

Savcı Mustafa Kaya tarafından hazırlanan iddianamede, sanıkların üyesi olduğu suç örgütünün lideri Kaplan’ın talimatıyla farklı tarihlerde Mahfuz Tatar ve Semih Arslan’ın öldürülmesi ve bazı kişilerin silahla yaralanmasının yanı sıra kişiyi hürriyetinden yoksun bırakmak, eziyet, yağma ve darp olaylarını gerçekleştirdiğine yer verildi. İddianamede Kaplan ve diğer örgüt yöneticileri Fethi Koyuncu, Mutlu Ayaş, Yusuf İzzet Savaş, Kanber Keskin ve Serdar Sertçelik’in “suç işlemek amacıyla silahlı örgüt kurmak ve yönetmek”, “kasten öldürme”, “kasten yaralama”, “kişiyi hürriyetinden yoksun kılma”, “nitelikli yağma”, “eziyet”, “suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme”, “suç üstlenme” ve “suçluyu kayırma” suçlarından biri ağırlaştırılmış 2’şer kez müebbet ve 169 yıl 6’şar aya kadar hapis cezası isteniyor. Diğer 55 sanık da çeşitli sürelerde hapis cezası talebiyle yargılanıyor.

Haberin Devamı

Ayhan Bora Kaplan davasında gizli tanık M7 Emniyeti sarstı: 4 gözaltı daha

1'İ KOMİSER 4 GÖZALTI DAHA

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, bugün yaptığı açıklamada 3 sivil ve 1 komiserin daha gözaltına alındığını belirtti. Açıklamada, "S.S'nin yasa dışı yollarla yurtdışına kaçırılması ile ilgili 3 sivil şahıs ve 1 komiser gözaltına alınmıştır." ifadeleri kullanıldı.

GİZLİ TANIK M7

Ankara 32. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın 26 Nisan’daki duruşmasında Mahkeme Başkanı, savcılığın gizli tanıklardan M7’nin kontrol tedbirlerine uymadığı için dinlenmek üzere duruşmada hazır edilemeyeceği yönünde yazı gönderdiğini belirtti. Mahkeme, tutuklu 8 sanığın adli kontrol şartıyla tahliyelerine karar vererek duruşmayı 20 Mayıs’a erteledi.

DEŞFİRE OLDU KAÇTI

Yargılama süreci devam ederken soruşturmanın Emniyet ayağında ise ilginç gelişmeler yaşandı. Davanın kritik gizli tanığı M7’nin dosyanın sanıklarından Serdar Sertçelik olduğu, ev hapsinde tutulduğu ve bu sürecte yurt dışına kaçtığı ortaya çıktı. Gizli tanık M7 Ankara Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele ile ilgili şok iddialarda bulundu.

DARBE İDDİASINDA BULUNDU

Kendisinin tehditle zorla gizli tanık yapıldığını iddia eden Sertçelik, 4 Mayıs’ta Emniyet Müdürü Şevket Demircan ile yaptığı telefon görüşmesinin ses kayıtlarını yayınladı. Kendisi üzerinden komplo kurulmaya çalışıldığını iddia eden Sertçelik, emniyetin daha önce AK Parti’de bakanlık yapan birçok isim ile aktif görevde bulunan bazı bürokratların isimlerini de dosyaya sokmaya çalıştığını ileri sürdü. 

Haberin Devamı

EV HAPSİNDEYKEN 9 KEZ DIŞARI ÇIKTI

Sertçelik, operasyondan 28 gün sonra Kıbrıs’tan getirilerek ifadesi alındı. Gizli tanık yapılarak ev hapsine alındı. Elektronik kelepçe takılan Sertçelik  9 kez evden çıktı. 21 Kasım’da Ankara’da bir eğlence mekanında sabaha kadar eğlendi ve sevgilisi ile işkembeciye gitti. Burada çıkan çatışmada bacağından 4 kurşun ile vuruldu. Hastaneden rapor alan Sertçelik, evine döndü. Vurulmasından bir gün sonra da kendi iddiasına göre Bodrum’dan Kos’a geçti. Sertçelik’in oradan da Dubai’ye geçtiği iddia ediliyor.

KORSAN CD’Cİ MAFYA PATRONU

Türkiye’nin gündemine oturan suç örgütünün lideri Ayhan Bora Kaplan Kaplan (43) kardeşi Salih Kaplan ile Ankara Kızılay’da korsan CD satarak iş hayatına atıldı. 2005’te Ulus’ta telefoncu dükkanı, 2009’da Kızılay’da giyim mağazası açtı. Zincir dükkanlara ulaşan ticari gelişimi ile dikkati çeken Kaplan’ın 40 milyonluk Ferrari ile oğlunun sünnet düğününe gitmesi gündem olmuştu.

Haberin Devamı

Ayhan Bora Kaplan davasında gizli tanık M7 Emniyeti sarstı: 4 gözaltı daha

YERLİKAYA: TUZAKLARI YERLE BİR EDECEĞİZ

*İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Emniyet içindeki bir yapılanma aracılığıyla hükümete yönelik bir komplo hazırlandığı iddiaları sonrası sert açıklamalarda bulundu. Yerlikaya, sosyal medya hesabından özetle şunları kaydetti: “Kimler, terör örgütleri ve onların uzantılarıyla, organize suç örgütleriyle bir olup, FETÖ taktikleriyle Sayın Cumhurbaşkanımıza, hükümetimize ve siyasilerimize, sosyal medya destekli ‘oyun kurmaya’ çalışıyorsa; onların oyunlarını da kurdukları tuzakları da yerle bir edeceğiz. Hangi kurum içinde Sayın Cumhurbaşkanımıza, hükümetimize ve siyasilerimize yönelik bir yapılanma varsa, sonuna kadar gidip, o yapıları tespit edip adalete teslim edeceğiz. Mülkiye Müfettişlerinin ilgili raporu kısa süre içinde tamamlanacak. Atılan her adımı, telefon kayıtlarını tek tek inceliyorlar. Hazırlanan bu raporu en ince ayrıntısına kadar kamuoyu ile de paylaşacağız.”

Haberin Devamı

Ayhan Bora Kaplan davasında gizli tanık M7 Emniyeti sarstı: 4 gözaltı daha

‘YARGI SUÇ İŞLEYENİN ÜZERİNE GİDECEKTİR’

*Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, AK Parti Grup toplantısı öncesi gazetecilerin soruları üzerine şunları söyledi: “Yargımıza güvenelim. Cumhuriyet savcılarımız her türlü iddiayı en ince ayrıntısına, detayına kadar inceler, araştırır, soruşturur ve yargının önüne getirir. Bu anlamda hiç kimsenin şüphesi olmasın. Bu konuda yargımıza güvenelim. Tarafsız, bağımsız yargımız, sıfatı ne olursa olsun suç işleyenin,  yanlış yapanın üzerine gidecektir.” - ANKARA Milliyet

4 POLİS GÖZALTINDA

Yaşananların ardından 5 Mayıs’ta İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın talimatıyla soruşturma başlatılarak, iddiaların araştırılması için Mülkiye başmüfettişleri görevlendirildi. Müfettiş heyeti, 8 Mayıs’ta Organize Suçlarla Mücadele’den sorumlu Ankara Emniyet Müdür Yardımcısı Murat Çelik, Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Kerem Gökay Öner ve Müdür Yardımcısı Şevket Demircan’ın ifadesine başvurdu. Açığa alınan Çelik, Öner, Demircan ile Organize Şubede görevli Komiser Ufuk Gültekin ve Çelik’in şoförü Yılmaz Öztürk’ün adreslerinde arama yapıldı.

Adreslerdeki bazı dijital materyallere el koyuldu. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı dün Sertçelik’in ifadesinde geçen iddialarla ilgili dört kamu görevlisi hakkında gözaltı kararı verildiğini açıkladı.

YANIT ARAYAN SORULAR

Soruşturmada başmüfettiş başkanlığında araştırmayı sürdüren ekibin hazırlayacağı raporda “*Gizli tanık gözaltında kimlerle görüştürüldü? Hücrede kayıt alınmadan nasıl çıkarıldı? *Kamera olmayan odada kimlerle görüştürüldü? * Elektronik kelepçe takılıyken ve evden ayrılmaması gerekirken nasıl rahat rahat dolaşabildi? * Silahlı saldırıya uğradıktan sonra Cumhuriyet savcılığının tutuklamaya yönelik gözaltı kararı neden yerine getirilmedi? *Hastanedeki tedavisinin ardından hazırlanan doktor raporuna müdahale edildi mi? *Taburcu edildikten sonra evinde gözetim altında olması gerekirken yurtdışına nasıl kaçtı? *Kaçmasında kim veya kimler yardımcı oldu? *Tanık koruma programına alınan gizli tanık ile neden görüşüldü?” sorularına yanıt bekleniyor.

‘19 SAYFA İFADE YAZDILAR’

Gizli tanık Serdar Sertçelik, sosyal medyadan yaptığı açıklamalarda yurt dışında olduğunu belirterek kaçışı ve gizli tanık yapılışına ilişkin iddialarda bulundu. Bazı polislerin adını veren Sertçelik, “19 sayfa yazı yazdılar. ‘Bunları da ekleyeceksin’ dediler, ailemin başına bir şey gelmemesi için kabul ettim imza attım” dedi. Sertçelik, siyaset ve bürokrasideki önemli isimleri sayarak Ankara emniyetinin bu kişiler için sahte şablon oluşturacağını öne sürdü.