Geri Dön
'10 Küçük Zenci' romanının adı neden değişti?

'10 Küçük Zenci' romanının adı neden değişti?

ABD'de beyaz polisin siyahi George Floyd'u öldürmesi ve geçtiğimiz günlerde Jacob Blake'i felç etmesinin yankıları sürüyor. İngiliz yazar Agatha Christie'nin '10 Küçük Zenci' kitabınının adının Fransa'da değiştirildi. Gelin sebebine Molatik olalım...

Mayk Şişman
Mayk Şişman

Yazarın en unutulmaz kitaplarından biri

Polisiye denilince akla gelen ilk yazarlardan biri elbette İngiliz polisiye kraliçesi Agathe Christie... Ve Christie denildiğinde yine akla gelen ilk roman da '10 Küçük Zenci' kitabıdır. Polisiye klasiklerinden birine dönüşen '10 Küçük Zenci' yazara başlangıç kitabı olarak da doğru bir seçimdir desek hiç de yanlış bir cümle kurmuş olmayız. Buraya kadar her şey normal gözüküyor, değil mi?

İyi de neden zenci?

Ancak bugüne kadar hiç bu roman için "Neden zenci?" denildiğini duyduk mu? Duymadık. Kitabın Fransız versiyonunda da aynı başlık var. 'Les Dix Petits Negres' başlıklı roman şu günlerde tartışma konusu olmuş. Sebebi "Neden zenci?" denilmesi ve ABD'de yaşanan ırkçılık olayları... ABD'de George Floyd'un öldürülmesi ve Jacob Blake'e uygulanan şiddetten sonra küresel çapta başlayan ırkçılık karşıtı protestoların bir ayağı da Afrika kökenli çok sayıda vatandaşı olan Fransa'da yaşanıyor çünkü. Dolayısıyla Fransa'da harekete geçilmiş.

'10 Kişiydiler' oldu

Agatha Christie'nin torununun torunu James Prichard, romanın adının 'gereksiz hakaret oluşturmaması' için değiştirilmesine karar vermiş. Kitabın yeni adı '10 Kişiydiler' oldu. Prichard, "Kitabın yazıldığı dönemde dil kullanımı çok farklıydı" diyerek yine de geçmişe ve büyük büyükannesine saygı duyduğunu da eklemiş. Bütün bunlar kullandığımız dilin ne kadar canlı ve yaşayan bir şey olduğunu kanıtlıyor elbette. Büyüyoruz, değişiyoruz, gelişiyoruz. Yıllar önce anormal olan şimdi normal oluyor ya da tam tersi. Küresel çapta yaşanan bu dönüşümleri olağan ve gerekli bulmalıyız.

twitter.com/mayksisman
instagram.com/mayksisman
youtube.com/mayksisman
can.sisman@milliyet.com.tr

Benzer İçerikler