Geri Dön
8 Mart ve acı veren 'kadın' gerçeği

8 Mart ve acı veren 'kadın' gerçeği

8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun!  Ama kutlama amaçlı yazmıyorum bu yazıyı. Biraz farklı yönden bakalım istiyorum kadın gerçeğine. Herkesin korktuğu gerçekler peceresinden! Anma günü olsun 8 Mart. Erkek zulmüne kurban verdiğimiz kadınlarımızı anma günü!

Gülşah ÇOLAK
Gülşah ÇOLAK

Ünlü markaların fırsat gününe çevirdiğinden daha büyük bir öneme sahip 8 Mart! "Nedir bu kadınların bu dünyadan çektiği?" demek istiyorum. Halbuki bir kadının kucağında açıyoruz gözlerimizi dünyaya. İlk baktığımız gözler bir kadının gözleri oluyor, daha dünyayı bile tanımadan. En korkak anlarımızda bir kadın tutuyor ellerimizi. İlk kez bir kadın öğretiyor bize her şeyi, mesela ilk kez annemizle caddeden karşıya geçiyoruz. Bize dünyaya bir merhamet peceresinden bakmayı, işte o kadın öğretiyor.

Haberin Devamı

Peki ya geriye kalan 364 gün?

Bir de, tüm bunlara rağmen dönüp işin gerçeğine bakalım. İş başvurusu yapıyorsunuz, görüşmeye çağırılıyorsunuz. Kadınlara iş görüşmelerinde sorulan soruların cinsiyetçilik boyutu akıl almaz düzeyde! Bugün, bu soruları kadınlara 'utanmadan' yönelten pek çok şirketin Kadınlar Günü'nü kutladığını görüyorum. Eskiden, otobüste hamile kadınlara yer vermeyen gençleri eleştiriyorduk. Şimdi hamile kadınlara yer vermek bir kenara dursun, sokak ortasında şiddete maruz bırakıyorlar! Durup sessiz kalanlar varsa işte bu yazıyla onlara sesleniyorum! Bu ikiyüzlülüğe şahit olmak güldürüyor. Nedir bunun adı? ''1 gün Kadınlar Günü'nü kutlayalım, 364 gün ikiyüzlülüğe, cinsiyetçiliğe, ayrımcılığa devam edelim'' mi?

Haberin Devamı

7'den 70'e, herkese!

Bu günün özelinde herkes şapkasını önüne koysun düşünsün. Şiddet yönelimine sebep olan, aşamadığı psikolojik problemleri olan tüm insanları psikolojik destek almaya davet edelim! Kadın hakları yasalarının 'sıkılaştırılması' için yasa yapıcılara seslenelim. İşverenlere seslenelim, daha adil işe alımlar, daha sağlıklı çalışma ortamları yaratmaları için. Daha duyarlı bir toplum için, toplumdaki 7'den 70'e herkese seslenelim! Sesimizi duyuralım ki bitsin bu zulüm, sokak ortasında kadın dövmeler, kadınları katletmeler ve türlü her şey!

Dünya Kadınlar Günü'nüz kutlu olsun…Her yerde şiddete uğrayan, çalışma hayatında bin bir türlü zorluk çeken tüm kadınlar, bunu her gün yaşıyorlar. İşte bu yüzden bu gerçekler, sadece bugün değil her gün aklınızın bir köşesinde dursun.

Benzer İçerikler