Geri Dön
Alexander hastalığı nedir?

Alexander hastalığı nedir?

Hem erkek hem kadınlarda görülen ve dağılımında etnik, ırksal, coğrafi ya da kültürel ekonomik farklılıklar olmayan bir hastalık olan Alexander hastalığı, ölümcül bir hastalık olması nedeniyle oldukça merak edilen bir hastalık. Peki tam olarak Alexander hastalığı nedir? Gelin Molatik olalım...

Kurabiye Canavarı
Kurabiye Canavarı

Alexander hastalığı nedir?

Nadir görülen bir sinir sistemi rahatsızlığı olan Alexander hastalığı, merkezi sinir sisteminin orta beyinlerini ve beyinciklerini etkileyen genetik bir hastalıktır. Normalde sinir lifleri, miyelin adı verilen yağlı bir tabaka ile kaplanır. Miyelin sinir liflerini korur ve dürtü iletmelerine yardımcı olur. Alexander hastalığında, miyelin tahrip olmuştur. Bu, sinir uyarılarının iletiminin ve sinir sistemi işlevlerinin bozulduğu anlamına gelir.

Alexander Hastalığı vakalarının çoğu 2 yaşından önce başla ve belirtiler zihinsel ve fiziksel gelişimsel gecikmeleri, gelişimsel kilometre taşlarının kaybı, kafa büyüklüğünde anormal bir artış ve nöbetleri şeklinde geçekleşir. Alexander hastalığının genç formu, iki ila on üç yaşları arasında bir başlangıcı vardır. Alexander Hastalığı’nın genç ve yetişkin formlarındaki yaygın problemler, konuşma anormallikleri, yutma güçlüğü, nöbetler ve koordinasyon zayıflığını (ataksi) içermektedir. Yetişkinlerde Alexander hastalığı daha az yaygındır.

Alexander hastalığı için henüz özel bir terapi mevcut değildir. Mevcut spesifik belirti ve semptomlara bağlı olarak fiziksel ve mesleki terapi ve konuşma terapisi önerilebilmekle beraber, destekleyici olmak tedavinin en büyük yardımcısıdır. Yaygınlığı kesin olarak bilinmemekle birlikte, 1949’da ilk kez tanımlanmasından bu yana yaklaşık 500 vaka bildirilmiştir.

Benzer İçerikler