Geri Dön
Briç nedir?

Briç nedir?

Kart oyunları denince akla gelen ilk oyunlardan birisi briçtir. Birçok kişinin merak ettiği briçe biz de Molatik olduk. Briç nedir?

Kurabiye Canavarı
Kurabiye Canavarı

Briç nedir?

Briç, oyun kartları ile yapılan taktiksel ve çözümsel düşünmeyi esas alan olimpik bir beyin sporudur.

Briçin tarihi

Yeniden bazı çevrelerde "briç" yerine "hidiv" denmesinden yola çıkılarak Türk kökenli bir oyun olduğu iddia edilse de aslında İngilizlerin whist isimli oyunundan evrimleşerek bugünkü haline gelmiştir. Oyunun Türk kökenli olmasına dair bir başka iddia da "briç" kelimesinin Türkçe "bir-üç" ifadesinden bozulma olduğu varsayımına dayanır. "Bir-üç" ifadesinin kökeni olarak ise oyun sırasında, üç elin kapalı, bir elin açık olması şeklinde bir yorum getirilmektedir. Ancak önceki iddia gibi bu iddia da asılsızdır. Bir başka iddia ise, 1910'lu yıllarda İngiliz subayların, bugünkü Galata Köprüsü altındaki kahvehanelerde oynadıkları bu oyuna "Bridge" adını koymalarıdır. Bu iddianın da yersiz olma ihtimali büyüktür. Bugün en yaygın oynanan biçimi olan "Kontrat Briç" versiyonunun kuralları, 1920'lerde Amerikalı iş adamı Harold Vanderbilt tarafından oluşturulmuştur. 1920 ve 1930'lu yıllarda Ely Culbertson ve 1940 ve 1950'li yıllarda da Charles Goren yazdıkları kitaplar ve katıldıkları radyo ve televizyon programları aracılığıyla bu oyunu popülerleştirmişlerdir. Türkiye'ye Fransa yoluyla girmiştir. Bu nedenle Türkiye'de briçle ilgili deyimlerin Fransızcasının kullanılması gelenektir.

Briç nasıl oynanır?

Briç 4 kişinin bir masaya oturması ile oynanır. Ortaklar masada karşılıklı otururlar. Yarışmalarda oyuncular, North, South, East ve West olarak yönlerle tanımlanır. N-S ve E-W ortak olmuş olurlar. Bu oyunda kendi başınıza başarılı olmanız çok zordur. Ortağınızla birlikte başarılı olabilirsiniz.

Yandaki şekildeki bir briç masasının kuşbakışı görünümü bulunmaktadır. Masaya dört kişi, N-E-S-W yazan yerlere oturur. Oturduğu yönün adını alır ve oyunun kalan kısmında o adla anılır. Diyelim ki, E’ye oturdunuz artık siz East’sinizdir. Karşılıklı oturan N-S ve W-E ortaktırlar.

Briç bir zihin sporudur; 52 karttan oluşan bir deste oyun kağıdıyla (iskambil) oynanır. 52 kart 4 kişiye soldan ve birer birer olmak üzere dağıtılır. Oyun başlarken her oyuncunun elinde 13’er kart olur.

Briç oyuncusunun amacı nedir?

Oyuncuların amacı; Kozu belirleyen taraf olmaya çalışmak ve kozu kullanarak en az vaat ettiğimiz kadar löve almak, kozu belirleyen taraf olamadıysak, rakiplerin vaat ettikleri kadar löve almalarına engel olmaya çalışmaktır.

Benzer İçerikler