Geri Dön
Bütün 'sanatçı'lar evli mi olmalı?

Bütün 'sanatçı'lar evli mi olmalı?

Sanat ve sanatçı kavramlarına bakış açımızın ısrarla değişmemesi önemli bir problem. Bu sorunun bir temel alt başlığı da evli olup olmamalarına ilişkin çeşitli görüşler belirtmek. Ne zaman "Bütün sanatçılar evli olmalı/olmamalı" söyleminden uzaklaşacağız peki?

Mayk Şişman
Mayk Şişman

Kime sanatçı denir?

Öncelikle bir konuda artık uzlaşma zamanı geldi de geçiyor bile... Televizyonda, gazetede, internette gördüğümüz her ünlü ya da az ünlü kişi otomatik olarak 'sanatçı' unvanını elde etmiyor. Sanatçı olmak demek üretmek demek. Şöhret kendiliğinden geliyor. Ama her şöhrete kavuşan kişiye sanatçı denilemez. Böyle bir dünya yok. Artık bu yaygın kullanımı eğri oturup doğru konuşma, düzeltme zamanı geldi.

Başarı ve şöhret, istikrardan geçer

Şarkıcı Deha Bilimlier'i yıllar önce Akademi Türkiye yarışmasından tanıyoruz. 2000'li yılların ortalarında yayınlanan programda yarışan Deha Bilimlier, şarkıcılık yapıyor. Dolayısıyla o bir şarkıcı. Deha Bey bir röportaj vermiş ve demiş ki, "Bütün sanatçılar evli olmalı..." Bu cümlenin açıklaması da tam olarak şu: "Düzeni olan şarkıcıların piyasadaki ömrü uzuyor..." Yani sanatçılardan ziyade şarkıcılar özelinde bir cümle aslında bu. Her ne kadar söylemek istediği şey daha çok müzik sektörünü kapsasa da aslında demek istediği şeyin "Başarı ve şöhret, istikrardan geçer" olduğunu düşünmek istiyorum. Evet, doğru, başarı ve şöhret istikrardan geçer.

Sadece evlilik mi bizi hizaya sokuyor?

Fakat bir evlilik meselesi var ki ısrarla istikrarla özdeşleştiriliyor. Sanki bekar olan herkes gece 4'lere kadar dışarda geziyor, tozuyor ve asla bir düzeni olmuyor. Bekar olup da sorumluluklarıyla tıka basa doymuş olan ünlüler ve gönüllülerimiz de var halbuki. İlla anne ya da baba olmanıza ya da evli olmanız gerek yok 'sorumluluk' katmak için hayatınıza. Bir kedi alırsınız ve kedinizden sorumlu olursunuz. Neden ısrarla bütün başarılı insanları hizaya, istikrara sürükleyen şeyin evlilik olduğuna inanıyoruz? Evlilik, hayata düzen katmakta bir araç. Ancak sanki hayatın temel kurallarından biriymiş gibi sunuluyor. Bu klişeyi artık devirmek lazım hafiften sanki...

twitter.com/mayksisman
instagram.com/mayksisman
youtube.com/mayksisman
can.sisman@milliyet.com.tr

Benzer İçerikler