Geri Dön
Çözülemeyen bir mesele: Günde kaç saat uyumalıyız?

Çözülemeyen bir mesele: Günde kaç saat uyumalıyız?

Başarılı insanların az uyuduğuna dair yaygın bir görüş var. Yaşa göre uyku süresi değişse bile, tarihte ve günümüzde başarılı insanların diğerlerine oranla daha az uyuduğu söylenir. Peki az uyumak hayata, günlük aktiviteye daha fazla zaman ayırmak anlamına mı geliyor? Bu durum beraberinde başarıyı getiriyor mu? Ya da düzenli bir uyku ne işe yarıyor?

İrem Funda Çakmak
İrem Funda Çakmak

Uyku; yemek, içmek gibi günlük doğal bir rutin, olmazsa olmazımız, tüm insanların nadir ortak noktalarından biri. Az uyuyan var, çok uyuyan var. Ama uyumayanımız hiç yok. Uyku süresi kişiye, iklime, ülkeye ve günlük aktiviteye göre değişse de, dünyanın her yerindeki her insan için en büyük ihtiyaçlardan biri.

Haberin Devamı

Kaliteli bir uykunun önemini işin uzmanlarından defalarca dinlemişsinizdir. Hepimizin bildiği şeylerdir aslında: Sessiz ve karanlık bir ortam, serin sayılabilecek bir oda sıcaklığı ve uykudan en az 1-2 öncesinden bir şey yiyip içmemek. Yani çay kahveden uzak durmak ve boş sayılabilecek bir mideyle yatağa girmek. Boş mide olayı kişiye göre değişebileceği için açlık-tokluk durumunuzu kendiniz ayarlayabilirsiniz.

Bir de başarılı insanların az uyuduğuna dair yaygın bir görüş var. Yaşa göre uyku süresi değişse bile, tarihte ve günümüzde başarılı olan insanların diğerlerine oranla daha az uyuduğu söylenir. Peki az uyumak hayata, günlük aktiviteye daha fazla zaman ayırmak anlamına mı geliyor? Bu durum beraberinde başarıyı getiriyor mu? Ya da düzenli bir uyku ne işe yarıyor?

Haberin Devamı

Ortalama 6-7 saat...

Günde sadece 2 saat uyuyan Nikola Tesla, 25 yaşına geldiğinde büyük sağlık sorunları yaşamaya başlamış. Kısacası bedeni bu yükü daha fazla kaldıramamış. Ancak düzenli uyku sayesinde sağlığına tekrar kavuşmuş.

Bir diğer başarılı ve ünlü isim Bill Gates de uykuya çok önem veren isimlerden. Günde 7 saat uyuyor.

Sigmund Freud günde 6 saat uykuyu tercih ederken, Thomas Edison uykuyu zaman kaybı olarak gördüğü için, gün içinde kısa şekerlemeler yapmayı tercih ediyordu.

Virgin şirketler grubunun CEO’su Richard Branson düzenli olarak 6 saatlik uykuyu tercih edenlerden.

Liderler kaç saat uyuyor?

Gelelim liderlerin uyku saatlerine... Yoğun siyasi tempo ve stres altında aslında uykuya en çok ihtiyaç duyanlar siyasiler. Ulusal Uyku Vakfı'na göre 18-64 yaş aralığındaki insanların günde 7 saatten 9 saate kadar uyumaları sağlık durumları açısından gerekli. Ne yazık ki yoğun iş temposu nedeniyle liderlerin çoğu bu kurala uyamıyor.

İngiltere’nin eski başbakanı, 'demir leydi' lakaplı Margaret Thatcher en az uyuyan liderler arasında: Günde 4 saatlik uyku kendisine yetiyor. Ya da kimbilir; belki de daha fazla uyuyacak zamanı yoktu.

Silvio Berlusconi ise 2-4 saat arası uyku ile az uyuyan liderler arasında.

Donald Trump’ın uykuda geçirdiği süre 3-4 saat arası.

Haberin Devamı

ABD eski başkanı Barack Obama ile Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan uykunun önemi ve sağlıkları konusunda daha bilinçli. Günde 6 saatlik uyku kendilerini dinç tutuyor.

Önemli olan güne erken başlamak

2 saat ya da 6 saat… Bütün başarılı insanların ortak noktası, güne erken başlamaları aslında. "Erken kalkan yol alır" sözü tarihte ve günümüzde gerçekliğini koruyor. Mesleğimiz ne olursa olsun başarıyı hepimizin istediği bir gerçek. Ancak sağlık sorunları yaşamayanların daha başarılı olduğu da bir gerçek.

Kaliteli bir uyku zaman kaybı değildir. İnsanın kendisine ayırdığı vakittir. Bir çeşit kişisel bakımdır. Uykusuz bir insan, zihin ve beden olarak yorgun görünür. Araştırmalar her ne kadar yaşa göre uyku süresini belirlese de, günlük aktivite, mevsim ve kişisel özellikler de bu süreye etki ediyor. Önemli olan, düzene koyabilmek.

İyi uykular!

Benzer İçerikler