Geri Dön
Demet Akalın'ın Spotify'daki 'Double' albümünden haberi var mı?

Demet Akalın'ın Spotify'daki 'Double' albümünden haberi var mı?

Demet Akalın'ı Spotify'da dinlemek istiyorsunuz diyelim. Ne yapacaksınız? Arama butonuna Demet Akalın yazacaksınız. O da ne? İki Demet Akalın birden çıkacak karşınıza. Nasıl yani? Demet Akalın 'Double' adlı bir albüm mü çıkardı? Demet Akalın yurt dışına mı açıldı? Sakin olalım şampiyonlar...

Mayk Şişman
Mayk Şişman

Kafalar karışabiliyor

Dijital müzik platformları artık hayatımızın vazgeçilmezi. Her ay ücretimizi ödüyor, Japonca, İngilizce, Türkçe, artık aklınıza gelen her dilde birçok şarkıya erişir hale geliyorsunuz. Ama bazen kafalar karışabiliyor. Arama butonuna dinlemek istediğiniz şarkıcının adını yazdığınızda karşınızda aynı isimden birkaç tane daha şarkıcı çıkabiliyor. Biz buna isim benzerliği diyoruz. Mesela, Vega hem bir Türkçe rock grubu, hem bir İspanyol popçu hem de bir Alman rapçi. Olabilir böyle şeyler.

'Double' albümü nereden çıktı?

Fakat biraz detaylı inceleme yaptığınızda, mesela Demet Akalın yazdığınızda karşınıza şaşırtıcı bir tablo çıkıyor. Demet Akalın'ın resmi Spotify kanalında eller havaya şarkılarını görüyoruz. Ama bir Demet Akalın profili daha var ki, 11 Şubat 2020'de 'Double' adlı bir EP yayınlamış. 3 şarkılık albümde 'Double', 'Extra' ve 'Double Mil' adlı şarkılar yer alıyor.

Zannediyorsunuz ki "Aaa, Demet Akalın yurt dışına açıldı. İngilizce şarkılarını farklı bir kanaldan yayınladı..." Tabii ki böyle bir şey yok. 'Double'daki üç cıstak cıstak şarkı da birbirinden ucuz, birbirinden kalitesiz kulüp mix'leri. Konunun Demet Akalın'la uzaktan yakından bir alakası yok.

Yanlış anlaşılmalara mahal verilmemeli

Peki neden bunlar oluyor? Edis'ten ya da Vega'dan birkaç tane profil oluşmasını anlarım da, Demet Akalın gibi bir 'isim-soyisim' markası altında aylık 10 bin aboneye ulaşmış bir profil açılmasına neden izin verilebiliyor? Dünyanın herhangi bir bölgesinde Demet Akalın diye bir isim soyisim denk düşmesi olamayacağı ortada. Demet Akalın'ın Spotify'daki 'Double' albümünden haberi var mı? Hiç sanmıyorum. Ama Spotify'ın bu tarz 'benzerlik'ler karşısında çok daha dikkatli olması gerektiğini düşünüyorum. Yanlış anlaşılmalara, kafa karışıklıklarına mahal verecek en ufak bir 'bug' bile yaşanmamalı dijital müzik platformlarında. Dinleyicileri üzmeyelim!

Edit: Aldığım duyumlara göre, Spotify bu türden kafa karışıklıklarında takibi plak şirketleri ya da sanatçılara bırakıyormuş. Bu ne demek oluyor? Demet Akalın'ı seviyorsak, onun fake hesabıyla ilgili bir gelişmeyi ona aktarmamız gerekiyor! Demet Akalın sevenler devreye girsin derim ben...

can.sisman@milliyet.com.tr

Benzer İçerikler