Geri Dön
Derbi nedir?

Derbi nedir?

Futbolun en önemli müsabakalarından birisi de derbi karşılaşmalarıdır. Heyecanın doruk noktasına çıktığı derbilerde neredeyse hayat duruyor. Peki, derbi nedir?

Selçuk Bulut
Selçuk Bulut

Derbi nedir?

Diğer spor dallarını da kapsayan derbi kelimesi günümüzde daha çok futbol karşılaşmaları için kullanılıyor. İlk çıkış yıllarında derbi kelimesi daha çok aynı şehir veya bölgenin takımları arasında oynanan maçlar için söyleniyordu. Ancak günümüzde bu kavram biraz daha genişletildi. Ülkemizde ve birçok ülkede derbi kelimesi aynı şehir veya bölge dışında şampiyon olan takımların da aralarında oynadıkları maçlara derbi denmeye başladı. Örneğin GalatasarayFenerbahçe karşılaşması aynı şehir derbisi olduğu gibi şampiyonların karşılaştığı derbiye de girmektedir. Trabzonspor – Rizespor karşılaşması ise Karadeniz derbisi olarak geçmektedir. Real Madrid – Barcelona maçları ise şampiyon derbilerine girmektedir.

Derbi kelimesinin anlamı nedir?

Derbi kelimesinin kökeni İngiltere’ye dayanmaktadır. İngilizce derby "önemli spor karşılaşması" sözcüğünden alıntıdır. İngilizce sözcük Derby "1778'de 12. Derby Kontu Edward Smith-Stanley tarafından tesis edilen at yarışları" özel adından türetilmiştir.

Ülkemizdeki önemli derbiler hangileridir?

Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş, Trabzonspor arasında oynanan maçlar derbi niteliği taşımaktadır. Yerel derbiler ise Adanaspor-Adana Demir Spor, Kocaeli-Sakarya, Göztepe-Karşıyaka gibi karşılaşmalar derbi niteliğindedir.

Benzer İçerikler