Geri Dön
Eğitim hayatında çokça vakit geçirmek cahilliği alır mı?

Eğitim hayatında çokça vakit geçirmek cahilliği alır mı?

Televizyon ya da internet ortamında her gün onlarca kişiye denk geliyoruz. "Şu okulda okudum, bu masterı yaptım, şurada doktoram var" tarzı övünmeler eşliğinde, narsist kişiliklerini şişiriyorlar. Peki, bu kadar okumak gerçekten cahilliği alıyor mu? Molatik olmaya çalışacağız.

Selçuk Bulut
Selçuk Bulut

Okumak iyidir. Hele okurken insan kendisinin bir bina gibi inşa edip kendisine ve insanlığa faydası varsa. Ancak bir yerde durmak gerekiyor, okumaktan kastınız nedir? Üniversite okumaktan bahsediyorsak bu değil okumak. Herkes üniversite okuyup, doktora, master yapabilir. Okumaktan kastımız her daim hayat çuvalımıza bir şeyler katmak olmalı. Mamafih gördüğümüz insanlar bundan ziyade narsist kişiliklerini tatmin etmek için okuyorlar.

Haberin Devamı

"Övün beni, övüüüün!"

Etrafından övgü almak için okumaya başlayan bu narsist kişiler okurken dünyayı da kaçırıyorlar. Herkesin bilmediği şeyleri araştırayım derken herkesin bildiği olayları gözlerden kaçırıyorlar. Bu tip insanları daha çok yarışma programlarında görebiliyoruz. Yarışma koltuğuna oturduktan sonra tamamen kendilerini övme ve insanların kendisine gıpta ile bakmasını sağlamaya çalışıyorlar. Tabii ki yaptıkları, okudukları şeyler çok kıymetli ama neden diğer bilgileri küçük görüyorlar? Anadiliniz gibi yabancı dil bilebilirsiniz ama kendi dilinize, kültürünüze yabancılaşarak bunu yapıyorsanız orada İlber Ortaylı’nın dediği gibi "yarı cahil" kalırsınız. Balon gibi şişersiniz ancak içiniz boştur, sadece yer kaplarsınız

Haberin Devamı

Sadece bu tipler yarışma programlarında yoklar. Sosyal medya mecralarında da görüyoruz bunları. "Ben şu okulda okudum, buraları gezdim, şunu yedim, master yaptım" diye övünüp, böbürlenebiliyorlar. Bu bilgiler bizim işimize yaramaz ki, seni işe almıyoruz. Nasıl bir insan olduğuna bakıyoruz ve kaliteli bir insan, inan böyle övünmez. Bilgisini, görgüsünü sosyal medyada milletin gözüne sokmaz. Bilgisini, bilgisine ihtiyaç duyulduğu yerlerde devreye sokar.

Ünlü bir sözün dediği gibi

"Mey biter saki kalır,

Her renk solar haki kalır,

Diploma insanın cehlini alsa da

Hamurunda varsa eşeklik, baki kalır"

selcuk.bulut@miliyet.com.tr

Benzer İçerikler