Geri Dön
Excel yüzünden genlerin adı mı değiştirildi?

Excel yüzünden genlerin adı mı değiştirildi?

Bilim insanlarının Excel'le imtihanında kazanan Office programı olmuş... Uzmanlar, yaptıkları çalışmalarda insanların genlerine ait kodları tarih olarak gören Excel yüzünden insan genlerinin isimlerini değiştirmiş...

Mayk Şişman
Mayk Şişman

Excel birçoğumuzun vazgeçilmezi

Excel kullanmak çok pratik, çok şahane. Word ile beraber ödevlerden sunumlara kadar türlü anlarda adeta hayat kurtarıyor. Birçoğumuzun vazgeçilmezi olmuş durumda hem de yıllardır. Ancak tarih konusunda bir türlü anlaşamıyoruz onunla. Mesela mart yazsak derhal tarihe çeviriyor. Yani aslında pek de istediğimiz bir biçimde kullanamıyoruz onu.

Yardıma HGNC koşmuş

Bilim insanları da meğer bir süredir Excel'den dertliymiş bu tarih meselesi yüzünden. Yaptıkları çalışmalarda insanların genlerine ait kodları tarih olarak gören Excel'de yaşadıkları probleme en sonunda son noktayı koymak istemiş uzmanlar. HUGO Gen Terminolojisi Komitesi yani HGNC, imdada koşmuş. HGNC, yeni bir topluluk isimlendirme rehberi yayınlamış.

MARCH1 sembolü MARCHF1'e çevrilmiş

Bu rehbere göre mesela MARCH1 sembolü Excel'de 1 Mart'a çevrilmesin diye MARCHF1'e çevrilmiş. SEPT1 ise SEPTIN1'e çevrilmiş. Yani koskoca bilim insanlarının yaptıkları araştırmalar, Excel tablosuna göre şekil almış. Komik geliyor kulağa değil mi? Teknolojinin hayatımızdaki etkisi enteresan. Sosyolojik bir konuya güzel bir örnek bu haber. Sizce?

twitter.com/mayksisman
instagram.com/mayksisman
youtube.com/mayksisman
can.sisman@milliyet.com.tr

Benzer İçerikler