Geri Dön
Fütürizm nedir?

Fütürizm nedir?

Fütürizm akımını internet kullanıcıları sıklıkla aratıyor. Peki anlamını biliyor muyuz? Fütürizm nedir? İşte fütürizm hakkında mutlaka bilmeniz gerekenler...

Mayk Şişman
Mayk Şişman

Fütürizm nedir?

Fütürizm 20'nci yüzyılın başlarında İtalya'da ortaya çıkmıştır. Modern sanat ve toplumsal hareketlerin akımıdır. Paris'te yayımlanan Figaro gazetesinde İtalyan şair Filippo Tommaso Marinetti'nin yazdığı bir bildiriyle dünyaya duyurulmuştur.

Fütürizm amacı

Fütürizm akımında devinim ve hız gibi kavramlar üzerinde durulmuştur. Örneğin yaşam hızının anlatıldığı resimlerde üst üste saydam geçişler yer alır. Uzak-yakın ya da duran-hareketli nesneler iç içe geçmiştir. Fütürist sanatçılar, resimlerde canlılık ve saldırganlığı ön plana çıkartmışlardır. Saydamlık ve canlılık amacıyla izlenimcilik akımından öğrendikleri bölme tekniğini kullanmışlardır.

Fütürist sanatçılar

Fütürizm akımının dünyaya duyurulması Boccioni, Balla, Russolo, Carra ve Severini gibi İtalyan sanatçıların açtıkları sergilerle gerçekleşmiştir. Bu sergiler önce aralarında Londra ve Berlin'in de olduğu Batı Avrupa şehirlerinde, hemen sonra ise ABD'de düzenlenmiştir.

Fütürizm bildirisi

Fütürizm bildirisinde özetle şu maddeler yer alır: "Şiirde temel öğeler isyan ve cesarettir", "Edebiyatta durgunluk ve uyuşukluktan sıyrılmalıdır", "Dünyadaki yeni güzellik hızdır." Fütüristler, "Görüş alanımızı, pencere çerçevesinin bize izin verdiği kadarıyla sınırlamıyoruz. Balkondaki adamın görüp yaşadığı duyguları da çevresiyle vermek istiyoruz" diyen fütüristler, kendine amaç olarak objeyi değil insanın iç yaşantısını, ruhunu ele alıyordu.

Benzer İçerikler