Geri Dön
George Orwell: 'Kimsenin duyamayacağı bir gerçeği dile getiren biriydi'

George Orwell: 'Kimsenin duyamayacağı bir gerçeği dile getiren biriydi'

Dünyaya gelmiş en büyük yazarlardan biri elbette George Orwell... Yazdığı eserlerle bütün insanlığın düşüncesini etkileyen Orwell, bugünün dünyasında da oldukça okunan bir yazar. Gelin George Orwell'ın hayatına Molatik olalım...

Kurabiye Canavarı
Kurabiye Canavarı

Birçok farklı işte çalıştı

İngiliz edebiyatının önemli yazarlarından olan George Orwell 25 Haziran 1903 yılında Hindistan’da dünyaya geldi. Asıl adı ise Eric Arthur Blair. İyi bir kolejde eğitim alan Orwell, üniversiteye gitmedi ve Birmanya’da İmparatorluk Polis Okulu’nda göreve başladı. Fakat orada gördüğü haksızlıklara dayanamayan yazar, tekrar Avrupa’ya dönerek çeşitli mesleklerde çalışmıştı.

Jack London'ın izinden gitti

George Orwell bir müddet maddi olarak sıkıntı çektikten sonra çok sevdiği yazar olan Jack London’ın izinden giderek yazar olmaya karar verdi. Birçok türde eser veren George Orwell, derin gözlem yeteneğini sade bir üslupla çok iyi kullandı. Ayrıca 1934 yılında yayımladığı ‘Burma Günleri’ adlı otobiyografik romanıyla, polis teşkilatında yer aldığı dönemleri anlattı.

İspanya İç Savaşı'nda ölümden döndü

İspanya İç Savaşı’nda gördüğü olaylardan esinlenerek tecrübelerini ve gözlemlerini aktardığı 'Katalonya'ya Selam' adlı kitabını 1938 yılında yayımladı. Ayrıca İspanya İç Savaşı’nda bir keskin nişancı tarafından gırtlağından vurularak ölümden döndü.

'Hayvan Çiftliği' ile tüm dünyada tanınır hale geldi

1945 yılında yayımladığı ‘Hayvan Çiftliği’ adlı eserinde Rus devrimiyle birlikte Stalin’i siyasal fabl çerçevesinde ele alan George Orwell, bu romanı sayesinde büyük bir üne kavuştu. Böylece dünyaca tanınan bir yazar haline geldi.

'1984', tarihin en çok okunan kitapları arasına girdi

1949 yılında yazdığı ‘1984’ adlı romanında da baskıcı liderlerin kurduğu totaliter düzeni konu edinerek insanların hırslarına olan eleştirisini ele aldı. Bu eseri edebiyat tarihinin en çok okunan kitapları arasına girmeyi başardı.

‘1984’te şöyle bir cümle yazdı Orwell: ‘Kimsenin duyamayacağı bir gerçeği dile getiren biriydi.’ George Orwell’i büyük bir yazar yapan işte tam da bu nokta. Herkes bir şeyler anlatıyor. Herkes çokça şey biliyor. Fakat o kadar yüzeysel bir dünya ki burası. O yüzden ‘Ne varsa eski olan da var’, diyoruz. Evet, George Orwell, başkaydı. Tıpkı diğer tüm büyük yazarlar gibi. Çünkü büyük yazarlar, kimsenin duyamayacağı bir gerçeği dile getirir. İyi ki doğdun George Orwell.

Benzer İçerikler