Geri Dön
Hipotermi nedir?

Hipotermi nedir?

Birçok insanın birçok yerde ve durumda sıklıkla karşılaştığı bir kelime olan Hipotermi, aslında tam anlamıyla bilinmiyor. Peki tam olarak hipotermi nedir? Gelin Molatik olalım...

Kurabiye Canavarı
Kurabiye Canavarı

Hipotermi nedir?

Hipotermi, vücudun uzun bir süre boyunca üretebileceğinden daha daha fazla miktarda ısı kaybetmesi sonucunda oluşur. Bu durum genellikle soğuk ve rüzgârlı havalarda, soğuk sularda veya soğuk evlerde uzun süre vakit geçirenlerde ortaya çıkar. Çünkü bir yetişkinin normal vücut ısısı yaklaşık olarak 37°C'dir. Bu ısı 35°C'nin altına düştüğünde Hipotermi ortaya çıkar. Şiddetli hipotermi yaşamı tehdit eden önemli ve acil bir durumdur çünkü kişinin yaşamsal faaliyetleri için önemli organların çalışmamasına sebep olarak hayati risk oluşturabilir.

​​​​Hipotermi için risk grupları nelerdir?

Hipotermiye eğilimli olan risk grupları bebekler, çocuklar, yaşlılar ve bağışıklık sistemi zayıf bireylerden oluşur. Özellikle bebekler yeterince kalın giydirilmezse vücut ısıları çabuk düşer. Tüm bunların yanı sıra bazı ilaçlar ve alkol ya da uyuşturucu tüketimi de hipotermi riskinde artışa yol açabilir.

Hipotermi neden olur?

Vücut ısısında olağan dışı düşüşe neden olan faktörlerden bazıları şöyle sıralanabilir:

- Yetersiz giysi ya da düşük dış ortam sıcaklığı

- Soğuk havalarda yetersiz hareket etme

- Sıcak havalarda bile suda uzun sürelerle kalmak

- Soğuk suya düşmek

- Özellikle bebeklerde ve küçük çocuklarda: ıslak veya nemli giysiler

- Vücutta geniş çaplı yanıklar

- Karlı havalarda kaza geçirmek

Benzer İçerikler