Geri Dön
İlk kadın hakem Drahşan Arda kimdir? Drahşan Arda nereli?

İlk kadın hakem Drahşan Arda kimdir? Drahşan Arda nereli?

FIFA tarafından dünyanın ilk kadın futbol hakemi olduğu tescillenen Drahşan Arda kimdir? İlk kadın hakem unvanını ele geçiren Drahşan Arda nereli?

Tosun Paşa
Tosun Paşa

Doğum günü bilinmeyen Drahşan Arda aslen Edirneli. 1967-1968 sezonunda hakemlik kursunu Zonguldak'ta tamamladı ve sertifikasını alarak hakemliğe başladı. Büyük uğraşlar sonucu sunduğu kanıtlar neticesinde FIFA, ilk kadın hakemin Drahşan Arda olduğuna kanaat getirdi ve bu kararı Arda'yla paylaştı. Drahşan Arda, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamayla haberi herkese duyurdu.

Haberin Devamı

Drahşan Arda kimdir?

1985 yılında ilk Türk kadın hakem Elmas Arabacı olarak kabul edilmişti. 1995 yılında ise Avrupa'nın FIFA kokartlı ilk Türk kadın hakemi Lale Orta olarak biliniyordu. Drahşan Arda gösterdiği çabalar neticesinde 13 Aralık 2018 tarihinde FIFA'dan aldığı mektupla ilk Türk kadın hakem olduğunun tescilini açıkladı.

Aslen Edirneli olan, hakemlik sertifikasını Zonguldak'ta alan Arda, bir süredir Almanya'da yaşıyor. Gençliğinde de Almanya'da sportif faaliyetlerin içinde bulundu ve yaşadığı şehir olan Münih'in takımlarından Bayern Münih'le ilişkiler kurdu.

Geçmiş yıllarda öğretmenlik yapan ve bu sayede birçok çocuğu spora kazandıran Drahşan Arda, hakemlik hayatı nedeniyle Bavyera Futbol Federasyonu tarafından 30 yıllık bir altın rozet ve plaketle de ödüllendirildi.

Haberin Devamı

Kendisinin dünyadaki ilk kadın hakem, Sema Tokat'ın ise ikinci olduğunu söyledi. Bundan dolayı büyük mutluluk duyan ve yıllardır gösterdiği emeklerin karşılığını aldığını belirten Arda, "Tarihte bir ilk olmak gurur verici. İlk maçımı 26 Haziran 1968'te yönetmiştim. Tam 50 yıl önce hakemlik heyecanını yaşamıştım. FIFA'dan gelen mektupla da çok mutlu oldum. Mektup elime geçtiği anda ilk günkü kadar heyecanlandım. Dünyanın ilk kadın futbol hakemi olmak gurur verici" şeklinde konuştu.

Benzer İçerikler