Geri Dön
İlk kahve falına kim baktı?

İlk kahve falına kim baktı?

Daha önce ilk kahveyi bulanı yazmıştık. Konuyu merak edenler linkte tıklayabilir. İlk kahveyi bulanı biliyoruz, peki ilk defa kahve falına kim baktı hiç merak ettiniz mi? Biz Molatik olarak merak ettik ve sizler için araştırdık. İşte ilk kahve falına bakan kişi…

Selçuk Bulut
Selçuk Bulut

Kahve içmeden yapamıyoruz. Sabah, öğle ya da akşam… Bir yerlerde bir şekilde içiyoruz kendisini. Kahve tutkunlarının bir diğer tutkusu da kahve falı oluyor. Kahve falı bakanıyla baktıranıyla ilginç anlara sahne olabiliyor. Peki, ilk kahve falına kim bakmıştı? Aklımıza takıldı. Kimdi bu ilk bakan kişi?

Haberin Devamı

İlk kahve Yavuz zamanı geliyor

Türklerin kahve ile tanışması Yavuz Sultan Selim dönemine kadar gidiyor. Yemen ve çevresinde çok tutulan kahve, Yemen valisinin saraya kahve göndermesiyle kahve ile tanışıyoruz. Kısa sürede çok tutulan bir içecek oluyor.

Sarayda içilen kahve haliyle Harem’e de giriyor. Cariyeler çokça kahve içmeye başlıyorlar. Nasıl içmesinler hem lezzetli hem de sohbetin kaynağı. Harem’deki kanunlar ise cariyeleri kısıtlayan türdendi. Dedikodu yapmaları ve kavga etmeleri yasaktı. Sonuçta belirli bir düzen olmalı sarayda. Kaos hakim olursa olmaz.

Fal devreye giriyor

Haliyle yasaklar cariyeleri engelleyince onlar da çareyi kahvede bulmuşlar. “Nasıl oluyor o?” derseniz şöyle oluyor; Kahve içip, kahvenin telvesiyle birbirini sevmeyen cariyeler ‘laf sokmak’ için karşısındakini hayvana benzetiyordu. Böylece kahve falı doğmuş oldu. Sarayda başlayan bu adet kısa sürede her yere yayıldı.

Haberin Devamı

selcuk.bulut@milliyet.com.tr

Benzer İçerikler