Geri Dön
İsviçre'de dağların üstü neden battaniyeyle örtüldü?

İsviçre'de dağların üstü neden battaniyeyle örtüldü?

Küresel ısınmanın etkilerini her geçen gün görüyoruz. İsviçre'deki Titlis Dağı da küresel ısınmanın etkisini görmüş. Titlis Dağı'ndaki küçülmelerden dolayı da yetkililer çareyi battaniye ile örtmekle bulmuş. İyi de neden? Titlis Dağı neden battaniyeyle örtüldü? Gelin hep birlikte Molatik olalım...

Fazilet Şenol
Fazilet Şenol

Önemli derecede etkilendi


İklim değişikliği etkisiyle buzullar erimeye devam ediyor. "Ne olacak bu kutup ayılarının" hali dediğimiz günlere geldik. İsviçre’deki Titlis Dağı’ndaki buzullar da son yıllarda iklim değişiklikleri nedeniyle önemli derecede etkilendi.

Güneş enerjisi atmosfere yansısın diye...


Bölgede bulunan yerel bir kayak merkezi, Titlis Dağı’nda 14 futbol sahası büyüklüğünde bir bölgede bulunan bir buzulun erimesini yavaşlatmak için battaniyeler kullanmaya başladı. Yetkililer buzulların üstünü dev polar battaniyelerle örterek erimeyi yavaşlatmayı amaçlıyor. Yani daha da erimez mi diye düşünmüş olabilirsiniz ben şahsen öyle düşündüm ama demek ki yetkililerin bir bildikleri var.


Açıklamalara göre beyaz örtü sayesinde buzul izole edilecek ve güneş enerjisinin çoğu atmosfere geri yansıtılacak, bu sayede de buzuldaki erime yavaşlatılacak. Ayrıca yetkililer, polar battaniyelerinin yaz aylarında kullanılması gerektiğini ve boyutlarının düzenli olarak artırılması gerektiğini de vurguladı.


2100 yılına kadar...


Bu durum, yerel endüstrilerin tehdit altında olduğunu ve küresel ısınmanın etkilerinin ne denli kötü duruma geldiğini gözler önüne seriyor. İsviçre hükümetinin yaptığı açıklamalara göre de Titlis Dağı’ndaki buzulların %90’ı sera gazı emisyonlarının yavaşlatılmaması halinde 2100 yılına kadar yok olacağı öngörülüyor.


Fazilet.Senol@milliyet.com.tr
twitter.com/SenolFazilet
instagram.com/SenolFazilet

Benzer İçerikler