Geri Dön
Jean-Louis Fournier kimdir?

Jean-Louis Fournier kimdir?

Jean-Louis Fournier, Türkçeye çevrilen son kitabıyla bir kez daha gündemde. Jean-Louis Fournier kimdir? İşte Fournier hakkında bilmeniz gerekenler...

Mayk Şişman
Mayk Şişman

Jean-Louis Fournier kimdir?

Jean-Louis Fournier, 19 Aralık 1938 doğumlu bir Fransız yazar. Fransa'nın Calais kentinde doğan Fournier, aynı zamanda komedyen ve televizyoncu kimliğiyle de tanınıyor. Eserleri dünyanın pek çok diline çevrilen romancı, Fransa'nın yaşayan en önemli yazarlarından biri olarak kabul ediliyor.

Jean-Louis Fournier hayatı

Paul Leander Emile Fournier bir doktor baba ile Marie-Therese Françoise Camille Delcourt adlı bir editör annenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Kitaplarından önce televizyoncu kimliğiyle tanındı. 1971 ila 1974 yılları arasında Fransa'da yayınlanan 'Italiques' adlı talk show programının yönetmeni olarak adını duyurdu.

Jean-Louis Fournier ve edebiyat

1976'dan 1992'ye kadar daha çok televizyonda adını duyuran Fournier, 1992 yılından itibaren yazarlığa ağırlık verdi. 1992 yılında ilk kitabını yayımlayan Fournier, ülkesi Fransa'da 20'yi aşkın kitap çıkardı. Yazdığı kitaplar çoğunlukla 'kısa roman' olarak adlandırabileceğimiz 'novella' türündeydi.

Jean-Louis Fournier kitapları

Fournier'in Türkçeye pek çok kitabı çevrildi. Otobiyografik öğeler taşıyan bu kitapları ağırlıkla Yapı Kredi Yayınları tarafından yayımlandı. Bu kitaplar, 'Otopsim', 'Kuzeyli Annem', 'Muzip Tanrı', 'Dul', 'Son Siyah Saçım ve İhtiyar Delikanlılara Bazı Öğütler', 'Nereye Gidiyoruz Baba?' ve 'Asla Kimseyi Öldürmedi Benim Babam' olarak sıralanabilir. Yazarın Türkçeye kazandırılan son kitabı 'Otopsim'dir.

Fournier ve ödülleri

Fournier, Türkçeye 'Asla Kimseyi Öldürmedi Benim Babam' adıyla çevrilen kitabını babasının ölümünden sonra kaleme aldı. Otobiyografik öğeler taşıyan bu kitap, 2008 yılında Prix Femina ödülünü kazandı. Yazarın yine otobiyografik öğeler taşıyan ve vefat eden eşine yazdığı mektuplardan oluşan 'Dul' kitabı da, özellikle Türk okurlar tarafından beğeni topladı.

Benzer İçerikler