Geri Dön
Kintsugi nedir?

Kintsugi nedir?

Japon kültürünün birçok ilginç adeti dünya üzerine yayılmıştır. Bonsai, kimono, ikebana, origami gibi güzellikleri bizlerle tanıştırmıştır. Bunların yanında, son zamanlarda merak edilen kintsugi eklendi. İnsanların merak ettiği kintsugi hakkında bilgiler yazımızın içinde.

Selçuk Bulut
Selçuk Bulut

Kintsugi nedir?

Kintsugi veya kintsukuroi, bir Japon toz altın, gümüş veya platin ile toz haline getirilmiş veya karıştırılmış reçine ile kırık çömlekleri onarma sanatıdır.

Kintsugi felsefesi nedir?

Bir felsefe olarak, bir nesnenin tarihinin bir parçası olarak kırılmasını ve onarımı ele alır. Kintsugi kırılan eşyayı altın kullanarak yeniden birleştirme sanatıdır. Yani kırılan eşyayı tamir ederken daha da kıymetlendirmeye çalışmanın adıdır kintsugi.

Önemli Kintsugi ustalarından biri şöyle diyor: “Kırık eşyadaki güzelliği tamir etmiyorsunuz. Oradaki güzellik, o nesneye nasıl baktığınızla ilgili. O kırık eşyadaki potansiyeli görebiliyoruz, normalde çöpe atılacak o eşyayı yeniden kullanıyor, yeniden doğmasını sağlıyoruz.”

Sadece eşyayı yenilemek manası da taşımaz kintsugi. İnsan ilişkilerine de işaret eder. Kırdığımız, üzdüğümüz insanları tekrar kazanmak için yoğun bir çaba sarf etmemiz, emek vermemiz gerektiğini gösterir. Eğer o kırıkları, üzüntüleri giderirsek o kişi bizim için daha değerli olur, onun gözünde de daha kıymetli oluruz.

Kintsugi kırılan yerleri onarır ama izleri gizlemez. Wabi-Sabi anlayışına dayanan bu bakış açısı; yaşamın hiçbir unsurunu kusur olarak görmez, tersine ona göre yaşam tüm unsurları ile değerlidir. Tam da bu noktada Doğu ve Batı felsefelerinin farkı ortaya çıkar. Doğu yaşanmışlığı ve ‘kusuru’ kutsarken, batı simetriyi ve kusursuzluğu kutsar.

Kintsugi nasıl ortaya çıkmıştır?

Kintsugi’nin hikayesi, 15. yy. da Japon komutan Ashikaga Yoshimasa’nın çok sevdiği Çin yapımı çaydanlığın kırılması ile başlar. Komutan çaydanlığın onarılmasını ister, ancak onarım sonrası çaydanlığın görünümünden hiç memnun olmaz. Bunun üzerine, Japon zanaatkarları göreve çağrılır. Japon zanaatkarların çaydanlığın estetik bir şekilde onarılmasını sağlama çabaları, Kintsugi tekniğinin geliştirilmesini sağlar. Teknikle yapılan onarım sonunda ortaya çıkan eser, Ashikaga Yoshimasa’nın hayal kırıklığını memnuniyete dönüştürür.

Benzer İçerikler