Geri Dön
Mikro yöneticilik nedir?

Mikro yöneticilik nedir?

Mikro yöneticilik iş hayatında birçok kişinin merak ettiği bir kavram. Hatta birçok kişi, sıklıkla bu kavram hakkında bir araştırma yapıyor. Peki tam olarak Mikro yöneticilik nedir? İşte merak edilenler...

Kurabiye Canavarı
Kurabiye Canavarı

Mikro yöneticilik nedir?

Mikro yöneticilik, gereğinden fazla idare veya kontrol etmek anlamına gelir. Yani bir mikro yönetici, çalışanlarının ensesinden ayrılmaz ve tabiri caizse sürekli çalışanlarını darlar. Oldukça stres verici ve moral bozucu bir durum olan mikro yöneticilik, çalışanlardan maksimum verim almak isterken onların verimliliğini düşüren başlıca faktörlerden biridir.

Mikro yönetici bir kişi, çoğu zaman böyle bir karaktere sahip olduğunun farkında değildir. Mikro yöneticilik açısından en net belirtileri şöyle sıralamak mümkün:

- Ortaya çıkan sonuçtan asla memnun olmazsınız.

- Verdiğiniz görevlerin tamamlanma şeklinden memnun olmazsınız, çünkü siz olsaydınız başka türlü yapardınız.

- Detaylara çok takılırsınız ve en ufak detayları düzeltmekten büyük gurur duyarsınız.

- Çalışanların nerede olduklarını ve ne yaptıklarını sürekli olarak bilme isteği duyarsınız.

- Sürekli olarak güncelleme istersiniz.

- Şirket içi tüm e-maillerin bir kopyasının size de gönderilmesini istersiniz.

Kabul edelim, detaylara önem vermek ve işlerin yolunda olup olmadığını öğrenmek önemli bir şeydir. Yukarıda saydığımız mikro yöneticilik özelliklerinin hepsi bir noktaya kadar gereklidir. Ancak belli bir sınırı aştıktan sonra işler doğal olmaktan çıkıp baskıcılığa doğru evrilir.

Mikro yöneticilerin en temel sorunu, en büyük projelerden en sıradan işlere kadar her zaman aynı yoğunlukta beklenti içinde olmalarıdır. Yani projenin tesliminden ofisteki bitkilerin yerinin değiştirilmesi konusuna kadar her olaya müdahil olmak isterler. Böyle bir yaklaşıma sahip bir mikro yönetici, ekibine fayda sağlamak yerine zarar verir; çalışanların sürekli “Ahmet Bey, bugün neyi eleştirecek acaba?” diye diken üstünde olması, ekibin verimliliğine ve moraline ket vurur.

Benzer İçerikler