Geri Dön
Mizojini nedir?

Mizojini nedir?

Hayatımızda sıklıkla karşımıza çıkan ama mizojini adıyla pek duymadığımız kadın düşmanlığı olarak bildiğimiz bir söz. Peki mizojini nedir, mizojenist biri neler yapar, nasıl davranır? Gelin hep birlikte öğrenelim.

Fazilet Şenol
Fazilet Şenol

Mizojini nedir?


Mizojini diğer bir adı ile kadın düşmanlığı, kadınlara karşı duyulan antipatik, soğuk ve abartılı bir şekilde gelişen düşmanlıktır. Kadın düşmanlığı yaşayan bireyler sadece erkekler değildir. Aynı zamanda kadınlar, kendi hem cinslerine karşı da düşmanlık besleyebilirler. Antik çağdan günümüze kadar geçen süreçte, kabilelerden topluluklara, cemaatler ve toplumlar arasında her daim bu durum varlığını korumuştur. Popüler kültür üzerinde bulunan kadın düşmanlığı, önleyici çalışmaları gerçekleştirmek adına feminist sosyal hizmet platformu çalışmalarını sürdürmektedir. Kadın düşmanlığına karşı çalışmalar sadece bu tip kurumlarda değil bireysel ya da toplumsal anlamda da devam etmektedir.

Mizojenist Nedir?


Mizojenist, kadın düşmanlığı çerçevesinde kavramsallaşmış olan kadınlara her türlü düşmanlık, nefret, ön yargılı, korku verici tutum ve davranışlara denir. Bu kavramlar üzerinde şekillenir. Herkes bu tip düşüncelere kapılabilir. Yanınızda bulunan arkadaşınız, kapı komşunuz, ailenizden birileri… Gibi fark etmeksizin hayatın her yerinde karşınıza çıkabilir.

Olumsuz düşüncelerden oluşan ve olumsuz düşüncelerin sürekli olarak kadınlara yönelik eğilimler içeren bireyler kesinlikle tedavi edilmeli ve toplum için zararsız bir duruma getirilmelidir. Mizojini rahatsızlığı toplumsal anlamda herkesin dikkat etmesi gereken bir rahatsızlıktır.

Mizojenistler nasıl davranır?


Kadın düşmanı erkek, kadınlara ön yargılı bir tutum ilk başta kesinlikle sergiler. Özellikle Mizojinist insanlar kadınlar ile kendilerini sürekli olarak rekabet halinde görürler. Sosyal yaşamda ya da özel yaşamda kadınların başarısından ve mutluluklarından haz etmezler. Genellikle kadına yönelik şiddet olarak karşıya çıkar. Türkiye de bu durum 2017 yılında %25, 2020 yılında neredeyse %50 kadar artmış durumdadır.

Mizojini hastalığı sahip, yani kadın düşmanlığı yaşayan bireyler, sürekli bir şekilde kadını düşman olarak görür. Aldatmaya yönelik tutum sergilerler. Kadınlar ile birlikte olmaktan ve kadınlarla zaman geçirmek istemezler. Kısacası kadınlardan sadece kadın olduğu için nefret ederler. Kesinlikle tedavi edilmesi, bir psikolog tarafından süreç olarak takip edilmesi gerekir.


Fazilet.Senol@milliyet.com.tr
twitter.com/SenolFazilet
instagram.com/SenolFazilet

Benzer İçerikler