Geri Dön
2018 Nobel Barış Ödülü'nü kazanan Denis Mukwege kimdir?

2018 Nobel Barış Ödülü'nü kazanan Denis Mukwege kimdir?

2018 Nobel Barış Ödülü'nün sahibi Denis Mukwege kimdir? Denis Mukwege Nobel Barış Ödülü'nü neden kazandı?

Turcel Orman
Turcel Orman

2018 Nobel Barış Ödülü'nü kazanan Kongolu Denis Mukwege ve Nadia Murad, 'silahlı çatışmalarda cinsel şiddetin bir araç olarak kullanılmasının bitirilmesi' amacıyla yaptıkları çalışmalar sayesinde bu ödülü almaya hak kazandılar. İşte Doktor Denis Mukwege'nin hayatına dair bilgiler.

Haberin Devamı

Denis Mukwege kimdir?

1955 yılında Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde (o dönemki ismiyle Belçika Kongosu'nda) doğan Mukwege dokuz kardeşin üçüncüsüdür. Babası bakan olan Denis Mukwege, babasının Kongo'da çocuk doğururken ölen ya da ciddi sağlık sorunları yaşayan kadınlar için dua ettiğini gördükten sonra tıp eğitimi almak için uğraştı.

Denis Mukwege kariyeri

Burundi'deki tıp fakültesinden mezun olan Mukwege, çocuk doktoru olarak çalıştı. Fakat kadınların çocuk doğurduktan sonraki ağrı, lezyon ve ciddi hastalıklarıyla tekrar karşı karşıya kalınca jinekoloji ve kadın doğum alanında uzmanlaşmak için Fransa'nın Angers Üniversitesi'ne gitti.

Fransa'dan döndükten sonra çocuk doktoru olarak çalıştığı Lemera Hastanesi'nde çalışmaya devam etti. Birinci Kongo Savaşı'nın patlak vermesinden ötürü 1999 yılında, doğduğu yer olan Bukavu'ya döndü ve Panzi Hastanesi'ni kurdu. Panzi, kurulduğu tarihten bu yana 85 binden fazla karmaşık jinekolojik vakaya sahip hastayı tedavi etti. Mukwege, o dönemde savaşın içinden gelen hastaların çıplak, yaralı ve dehşet verici vaziyette geldiğini aktardı. Silahlı çatışmalar esnasında cinsel şiddet de kullanılıyordu.

Haberin Devamı

Birleşmiş Milletler konuşması

Eylül 2012'de Mukwege, Birleşmiş Milletler için Demokratik Kongo'da toplu tecavüz vakalarının cezasız kalmasını kınayan bir konuşma yaptı. Kongo hükümetini ve diğer ülkelerin kadına yönelik şiddeti ve tecavüzü bir savaş stratejisi olarak kullananları durdurmak için yeterince çabalamamakla suçladı.

Suikast girişimi

25 Ekim 2012 tarihinde Mukwege olmadığı sırada 4 silahlı saldırgan evine saldırdı ve kızlarını rehin aldı. Suikast için Mukwege'nin eve dönmesini bekleyen saldırganlar, korumasıyla beraber eve dönen Mukwege'yi ıskalayarak korumasını öldürdü. Saldırı sonrası Mukwege, Avrupa'ya göçtü. Panzi Hastanesi ise Mukwege'nin yokluğunun yıkıcı etkileriyle sarsıldı.

Mukwege 2013 yılında Bukavu'ya geri döndü. Mukwege,soğan ve ananas satarak ona dönmesi için bilet alacak kadar fazla sevene sahipti.

Mukwege 2008 yılında BM İnsan Hakları ödülüne, 2016 yılında Time dergisinin En Etkili 100 İnsan listesine girmeye, Fortune dergisi tarafından Dünyanın En Büyük 35. Lideri unvanına ve 2018 yılında Nobel Barış Ödülü'ne layık görüldü. Bu unvan ve ödüller aldığı sayısız ödülden yalnızca bazıları.

Benzer İçerikler