Geri Dön
Avrupa'daki gençler dine inanmıyor

Avrupa'daki gençler dine inanmıyor

Avrupa genelinde yapılan bir araştırmaya göre, kıtadaki 12 ülkede yaşayan genç yetişkinlerin büyük çoğunluğu kendilerini dinsiz olarak tanımlıyor.

Mehmet Can Kömürcü
Mehmet Can Kömürcü

Dünya genelinde genç neslin dinden uzaklaştığı, araştırmalarla sık sık ortaya konulan bir gerçeklik haline geldi.

Haberin Devamı

Avrupa'da 16 ve 29 yaş grubundaki genç yetişkin bireyler arasında yapılan din temalı bir araştırmanın sonuçları da son derece çarpıcı. Bu araştırmaya göre Avrupa'da dine inanan sayısının en az olduğu ülke Çekya. Çekya'da yaşayan 16-29 yaş arası genç yetişkin bireylerin yüzde 91'i herhangi bir dine mensup olmadığını belirtiyor.

Estonya, İsveç ve Hollanda'da da aynı yaş gruplarındaki bireylerin yüzde 70 ila 80'i kendisini dinsiz olarak tanımlıyor.

Araştırmada 16-29 yaş grubu genç yetişkin bireylerde dine inanma oranının en yüksek olduğu ülke yüzde 83 ile Polonya oldu. Polonya'yı yüzde 75'le Litvanya takip ediyor.

Birleşik Krallık'ta yaşan 16-29 yaş arası genç yetişkin bireylerin yüzde 7'si kendisini Anglikan, yüzde 10'u Katolik ve yüzde 6'sı ise Müslüman olarak tanımlıyor. Yüzde 70'lik kısım ise dinsiz olduğunu söylüyor.

Haberin Devamı

Londra'daki Saint Mary's Üniversitesi'nde görevli teoloji ve din sosyolojisi profesörü Stephen Bullivant tarafından yapılan araştırma, Avrupa'daki genç yetişkin bireylerin dinden uzaklaştığını ortaya koyuyor.

Bullivant, bir norm olarak Hristiyanlık'ın önümüzdeki 100 yıl içerisinde Avrupa'da etkisini büyük oranda kaybedebileceğini belirtiyor.

Dünya genelinde Ateizm ve Deizm inancı yaygınlaşıyor!

Bullivant ayrıca birbirlerinin arka kapısı olarak görülen ve tarihi ve kültürel ilişkilere sahip olan bazı ülkelerde din konusundaki farklı ve keskin görüşlere de dikkat çekiyor. Örneğin din inancının en yüksek olduğu Polonya ve Litvanya ve din inancının en az olduğu Çekya ve Estonya'nın ortak özellikleri komünizm sonrası ülkeler olması.

Dini vecibelerini yerine getirme oranının yüzde 10'u geçtiği ülkeler ise Polonya, Portekiz ve İrlanda oldu.

Çekya'daki genç yetişkin bireylerin yüzde 70'i daha önce hiç kiliseye gitmedim, yüzde 80'i de hiç ibadet etmedim derken Birleşik Krallık, Fransa, Belçika, İspanya ve Hollanda'da hiç kiliseye gitmedim diyen yetişkin bireylerin oranı yüzde 56 ila 60; hiç ibadet etmedim diyenlerin oranı ise yüzde 63 ila 66 arasında değişiyor.

Araştırmayı yapan Bullivant'a göre bir çok genç Avrupalı birey, gelecekte yalnızca kilisede vaftiz edilecek ve bir daha kilise yüzü görmeyecek.

Haberin Devamı

Instagram.com/mehmetcankmrc
twitter.com/mehmetcankmrc
YouTube.com/mehmetcankomurcu

Benzer İçerikler