Geri Dön
Dünyayı sen kurtaracaksın!

Dünyayı sen kurtaracaksın!

‘Dünya Enerji Tasarrufu Haftası’nı her yıl ocağın ikinci haftasında kutluyoruz. Küresel ısınmanın etkisini çokça hissettiğimiz bu günlerde enerji tasarrufu yapmak neden önemli? Dünya Enerji Tasarrufu Haftası’nda tasarruf yapmanın önemine ve nasıl tasarruf edileceğine Molatik oluyoruz…

Fazilet Şenol
Fazilet Şenol

%10 enerji tasarrufu 132 milyon dolar katkı…

Her yıl Ocak aylarının ikinci haftası dünyada enerji tasarrufu haftası olarak kabul ediliyor. Enerji tasarrufunu arttırmak konusunda yerel ve ulusal düzeyde uygulanacak politikalardan da ziyade bireysel tüketim alışkanlıklarını değiştirmek de oldukça önemli. Evlerimizde yapacağımız, yalnızca %10 oranında enerji tasarrufu, ülke ekonomisine 132 milyon dolar katkı sağlayabilir. Çünkü Türkiye’de enerji kullanımı her yıl dünya ortalamasına göre iki kat artış göstermekte. Türkiye enerji bakımından dışa bağlı bir ülke olduğundan dolayı yapacağımız bizim için küçük ama değeri büyük tasarruflar enerji verimliliğinin sağlanması ve dışa bağımlılığı azaltmak için oldukça önemli.

Çevreyi korumak ve tasarruf etmek zor değil

Peki evlerde ne gibi tasarruflar yapabiliriz? İlkokuldan itibaren gördüğümüz şu basit ama çok önemli tasarruf hamlelerini söyle bir özetleyelim; Duş süresini kısa tutmak özellikle suyumuzun azaldığı şu dönemde yapacağımız en önemli tasarruflardan biri. Hiçbir su damlasını boşa ziyan etmemek gerek. Hem bütçemiz hem dünyamız için. Bunun devamında kullanılmayan elektronik cihazların kapatılması da alınması gereken ilk basit önlemden biri. Yalnızca televizyon, şarj aleti gibi elektronik eşyaların fişlerini prizden çekerseniz %5 enerji tasarrufu yapmış olursunuz.

Bir diğer taraftan bulaşıkları elde değil de bulaşık makinesinde yıkamış olursanız da sudan 15 litre tasarruf sağlayabilirsiniz. Kışın da bildiğiniz üzere binalarda çok azla ısı kaybı yaşanıyor. Bunun olmaması için önce ısı kaçakları varsa onları tespit etmeli daha da sonrasında ise binaya ısı yalıtımı yapılmalıdır. Böylelikle büyük ölçüde enerji tasarrufu sağlarsınız. Alışveriş yaparken kullanacağınız bez torbalar da poşetlerin ziyan olmasını önleyecek ve doğada çözünmesi çok zor olan naylon kullanımını en aza indirgemiş olacaksınız. Pillerinizi de tek seferlik piller değil, şarj edilebilen pilleri tercih ederseniz hem doğaya zarar vermemiş olur hem de tasarruf etmiş olursunuz. E zaten artık “Lüzumsuzsa söndür” demeye de gerek yok diye düşünüyorum. Görüldüğü gibi çevreyi korumak ve tasarruf etmek çok da zor değil.

"Dünyayı sen kurtar"

Özellikle küresel ısınmayı çokça hissettiğimiz bu dönemde tasarruf etmenin önemi oldukça fazla. “Tek benim tasarrufumla mı düzelecek dünya?” diye düşünmek de hiç doğru değil. Kazanacağımız ufak tasarruf davranışları bizim için ve dünyamız için oldukça önemli. “Sadece benimle olacak iş mi?” demeyi bırakalım ve “Dünyayı sen kurtar” sloganıyla tasarruf edelim, tasarruf için örnek olalım.

senolfazilet@hotmail.com

twitter.com/SenolFazilet

Benzer İçerikler