Geri Dön
İnternet memes nedir?

İnternet memes nedir?

İnternette ya da sosyal medyada memes (miim) kelimesini çokça görmüş ya da karşılaşmış olabilirsiniz. Peki hepimizin karşınıza çıkan, birçoğumuzun anlamını bilmediği internet memes ne anlama geliyor? İnternet memes nedir?

Fazilet Şenol
Fazilet Şenol

İnternet memes nedir?


İnternet fenomeni, internet geyiği anlamaında gelen İnternet Memes, İnternet üzerinde anonim olarak genellikle popüler resim, video, kelime ya da cümleler şeklinde yayılan ve geniş kitlelerce manası bilinen olgulara verilen isimdir.

Memes neye denir?


İnternet memesleri, İnternet'te yayılmaya müsait olan her türlü olgu olabilir. Herhangi bir link, İnternet sitesi, resim, yazı veya söz öbeği bir memes haline gelebilir. Aslında sosyal medyada gçrdüğümüz birçok şeye memes diyebiliriz.

Geyiklerin yayılma şekli genelde forumlar, sosyal medya siteleri, bloglar ve e-posta yoluyla gerçekleşir. İnternet memesleri çok hızlı bir şekilde yayılır ve tanınır hale gelir. Öyle ki kısa bir süre sonra reklam ve medya dünyasının ilgisini çekebilir. Ancak bir geyiğin ticari meta haline getirilmesi çoğunlukla yayılmasını ve sevilir hale gelmesini engellemektedir. Çünkü İnternet geyiklerinin sevilme ve yayılmasının temelinde anonim kullanıcıların maddi karşılık beklemeden geyikleri varyasyona uğratmasıdır.

Nereden geliyor?


İngilizcede yer alan 'meme' kelimesi, 'kopyalanan' anlamına gelen Eski Yunanca 'mimeme' kelimesinin kısaltılmış halidir ve ilk olarak 1976 yılında Richard Dawkins tarafından fikirlerin kopyalanması, değiştirilmesi ve evrim geçirmesini tanımlamak için kullanılmıştır.


Fazilet.Senol@milliyet.com.tr
twitter.com/SenolFazilet
instagram.com/SenolFazilet

Benzer İçerikler