Geri Dön
Robert Hanssen: Ülkesindeki tüm sırları paylaşan ajan

Robert Hanssen: Ülkesindeki tüm sırları paylaşan ajan

FBI ajanlarının para karşılığı başka ülkelere bilgi sattığını neredeyse birçok polis filminde görmüşüzüdür. Fakat Robert Hanssen bunun canlı örneklerinden biri. Yakalanana kadar sırları satıp milyonlar satan Robert Hanssen'in hikâyesine gelin hep birlikte Molatik olalım...

Fazilet Şenol
Fazilet Şenol

Sakin bir ajandı


FBI tarihinin en büyük istihabarat ihlali olarak görülen isimlerden biri Robert Hanssen, dışarıdan sessiz ve sakin bir adam olarak görülen Robert Hanssen yere bakan göz yakan cinsten, arka planda çok farklı işler çevirmiş bir ajan.


Casusların ölümüne sebep oldu


56 yaşındaki Robert Hanssen yakalanana kadar milyonlar kazanmasının yanı sıra aynı zamanda üç casusun da ölümüne neden olan casus Kimya diploması olmasına rağmen kodlar ve cihazlarla da ilgilenmeye başladı. Hanssen bir süre sonra Rusça öğrenmeye başladı ve Sovyet casusları bulmaya çalıştı.

Geçinemedi


Önce polis departmanında muhasebeci olarak çalışmaya başladı sonra da gizli araştırmacı olarak işe alandı. Daha sonrasında FBI'a başvurdu ve hemen kabul edildi. Birçok eğitim ve yeminden sonra FBI ajanı olmayı başaran Robert Hanssen, New York'a atandı ve burada tonla borç ve ödemelerle boğuşmaya başladı. Çünkü düşük ücretle çok iş yükümlülüğü alıp ABD'nin en hassas dosyalarına bile erişebilme imkanına sahip olsa ile ek ücret alamıyordu.

20 bin dolar karşılığında...


Bu durum da onu farklı planlar kurmaya itti. Birleşmiş Milletler'deki Sovyet yetkilisine isimsiz bir mektup yolladı önce. Daha sonrasında 20 bin dolar karşılığında üst düzey bir köstebek olan General Dmitri Polyakov’un ismini vermeyi teklif etti.

Terfi aldı ve daha hassas bilgilere ulaştı


Daha sonrasında da Sovyetlerin artık resmi bir muhbiri oldu. Sovyetlere karşı tek seferlik bir ajanlık yaptıktan sonra Hanssen terfi aldı ve daha fazla maaş ve daha iş yükümlülüğü almaya başladı.

Köstebeklerin idamına sebep oldu


Ev alabilecek konuma geldikten sonra tekrar maddi zorluğa düştü ve Sovyetlere bir mektup daha yazdı. Çünkü yükümlülüğüyle birlikte erişebildiği dosyalar da arttı. 100 bin dolar karşılığında üç köstebeğin adını kanıtları ile sunan Hanssen bu üç köstebeğin idamına sebep oldu.

Milyonlar kazandı


Bu olaydan sonra önünü alamadı ve Sovyetlere sayısız bilgi verdi. Böylelikle her iki tarafın da güvendiği bir isim haline geldi. Yalnızca ailesini geçindirebilmek için casusluk yapan Robert Hanssen bu işten sonra bir milyondan fazla para kazandı ve Washington'da bir striptizci ile sevgili olup Hawaii'ye tatillere gitti.

Sovyetlerin çökmesine kadar...


Bu durum 1991'de Sovyetlerin çökmesine kadar böylece devam etti. Sovyetlerin çöküşü ile bilgi satmaya istekli eski KGB ajanları ile görüşen ABD, böylece Aleksandr Shcherbakov isimli eski ajan ile iletişime geçti.

Suçlu olduğu ortaya çıktı


Hanssen'in köstebek olduğuna dair tüm kanıtların yer aldığı bir dosyayı FBI'a teslim eden Aleksandr Shcherbakov, böylece Hanssen'in suçlu olduğunu ortaya koydu, fakat FBI'nın Hanssen için bambaşka bir fikri vardı. FBI'da en iyi bilgisayar uzmanlığına atanan Hanssen'e bir de Eric O'Neill adında bir asistan verildi, fakat O'Neill'in asıl görevi Hanssen'in köstebek olup olmadığını araştırmaktı.

İdam ile cezalandırılsa da...


Hanssen'in bilgisayarını alıp deşifre ekibine teslim eden O'Neill, Hanssen'in ihanetine dair en net belgeleri buldu. Hanssen ilk önce Sovyet muhbirlerin idamına neden olduğu için idam ile cezalandırılsa da daha sonra cezası 15 müebbet hapis oldu.


Fazilet.Senol@milliyet.com.tr
twitter.com/SenolFazilet
instagram.com/SenolFazilet

Benzer İçerikler