Geri Dön
Simo Hayha: Nam-ı diğer 'Beyaz Ölüm'

Simo Hayha: Nam-ı diğer 'Beyaz Ölüm'

Gelmiş geçmiş en başarılı keskin nişancı olarak anılan bir isim: Simo Hayha. Rusya'nın Finlandiya'yı işgali sırasında Fin ordusunda görev yapan Hayha'nın yaptıkları savaş tarihine adını yazdıracak cinsten. Simo Hayha'nın 'keskin' gözlerine gelin hep birlikte Molatik olalım...

Fazilet Şenol
Fazilet Şenol

-20/-40 derece arasında değişen kutup soğuklarına ve kavurucu sıcağa aldırmadan demek isterdik ki Simo Hayha bir prensesi ejderhayla kilitlenmiş kuleden kurtarmaya çalışan yakışıklı prens değildi. Bembeyaz kamuflajı içinde bazen ölmüş bir ağaç oyuğunun içinde bazen karın içine siper kazan Hayha, 100 güne karşısına gönderilen keskin nişancılar da dahil olmak üzere toplamda 700 tane Rus askerini öldürdü. İnsana 'Call of Duty Modern Warfare II'deki karlı bölüm gibi geliyor ama öyle değil.

Haberin Devamı

Yeri tespit edilemesin diye...

Oldukça zeki bir savaşçı olan Hayha, ağzından çıkar buhar dolayısıyla yeri tespit edilemesin diye çoğu zaman ağzına kar alıp öyle hedef beklermiş. Hatta o kadar iyi bir nişancıymış ki görülmesine sebep olur diye optik dürbün yerine silahın orijinal nişangahını kullanırmış. Bu sebeple de Ruslar ona 'Beyaz Ölüm' lakabını takmışlar. Savaşa girmeden önce bir çiftçi ve avcı olan hayhanın böyle bir ölüm makinesi olacağı kimsenin aklına gelmemişti. 20 yaşına gelince Fin milis kuvvetlerine katıldı ve Viipuri ilindeki atıcılık sporlarında keskin nişancılık yeteneğiyle birçok başarı elde etti. Çiftlikteki evini atıcılık kupaları ile doldurdu.

Savaştan sonra ne yaptı?

Yüzü bir Rus asker tarafından patlayıcı bir mermiyle vurulup öldüğüne dair söylentiler yayılsa da Hayha tedavi oldu. Savaşın bittiği gün de taburcu oldu. Fakat yüzünün şekli bozulmuştu. Peki Hayha savaştan sonra ne yaptı?

Haberin Devamı

İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra başarılı bir geyik avcısı ve köpek yetiştiricisi oldu. Finlandiya Cumhurbaşkanı Urho Kekkonen ile avlandı. 1998 yılında nasıl böyle iyi bir atıcı olduğu sorulduğunda "Sadece pratik yaparak" cevabını vermişti. Bir diğer soruda ise öldürdüğü kişilerin için pişman olup olmadığı sorulmuştu. Cevap olarak ise "Ben sadece görevimi yerine getirdim ve bana yapmam için söylenenleri" demişti. Simo Hayha, güneydoğu Finlandiya'da, Ruokolahti'de, Rus sınırına yakın bulunan küçük bir köyde ömrünün son yıllarını geçirdi. 2 Nisan 2002 yılında 96 yaşında hayata gözlerini yumdu.

Benzer İçerikler