Geri Dön
Sınırların ötesindeki kadınlar

Sınırların ötesindeki kadınlar

İsimlerimiz ne işe yarar? Hiç düşündünüz mü? Bizi birbirimizden ayıran temel özelliklerimiz… Peki, birbirimizden ayrılmak için farklı isimler tercih ederken tek tip güzellik algısına ve kalıplara nasıl mahkûm edildiğimizi hiç düşündünüz mü? Bugün bu konuya Molatik olma zamanı!

Elif Can Tek
Elif Can Tek

Hangi güzellik?

2017’de yapılan Kadınlarda Güzellik ve Özgüven Araştırması’nın sonuçlarına göre Türkiye'deki 3 kızdan 1'i güzel olma baskısını üzerinde hissettiğini söylüyor. Peki, ama hangi güzellik? Kimin tanımladığı güzellik? Biz söyleyelim: Her sene hatta her ay hatta belki de her gün değişebilen saç renkleri, boy ve kilo ölçüleri hatta ve hatta tırnak boyutları… Modern ismiyle moda!

Benazir Butto, Özlem Türeci, Sabiha Gökçen...

Peki, bizim özgüvenimiz ojemizin rengine göre şekillenecek kadar soluk mu? Benazir Butto, Pakistan'ın diktatörlükten demokrasiye geçişini sağlarken hangi tonda oje sürüyordu inanın bilmiyorum. Ya da Sabiha Gökçen uçuş kariyeri boyunca 8 bin saat civarı uçuş gerçekleştirirken saç rengi kaç kere değişmişti bilemiyorum. Çektiği ilk uzun metraj film ile 'Sinemada En İyi Avrasyalı Kadın Sanatçı' ödülünün sahibinin olan Ümmiye Koçak, ödülünü alırken kaç kiloydu? Dr. Özlem Türeci eşi Prof. Dr. Uğur Şahin ile geliştirdikleri yeni tip Koronavirüs aşısıyla adını duyururken saçları topuz muydu? Yoksa at kuyruğu mu?

Sınırların ötesindeki kadınlar

Kendimiz olduğumuz her an güzeliz

Nasıl güldüğümüzle değil neden güldüğümüzle anılmayı hak ettiğimiz bu dünyada ezberlerin ve sınırların ötesine geçmek için adımıza 'altın' harflerle yazdırmamıza gerek yok. Çünkü sınırlar mutlaka aşılır ve ezberlenen her şey bir gün unutulmaya mahkûmdur. Bizi birbirimizden ayıran tek şeyin isimlerimiz olmaması için aynadaki bize değil, dayatılan tüm güzellik kalıplarına sırtımızı dönmenin zamanı çünkü biz kendimiz olduğumuz her an güzeliz.

elif.cantek@outlook.com

instagram.com/elifcan.tek

Benzer İçerikler