Geri Dön
Yom Kippur nedir? Yom Kippur ne zaman?

Yom Kippur nedir? Yom Kippur ne zaman?

Yom Kippur ne demek? 2018 yılında Yom Kippur hangi gün kutlanacak? Yom Kippur nasıl kutlanır? İşte Yom Kippur hakkında bilinmesi gerekenler...

Mehmet Can Kömürcü
Mehmet Can Kömürcü

Yom Kippur Yahudiler için yılın en kutsal günü. Amacı; kefaret ve tövbe. 2018 yılında Yom Kippur 18 Eylül Salı günü, gün doğumu ile başlayacak ve 19 Eylül Çarşamba gün batımı ile sona erecek.

Haberin Devamı

2018 yılında Yom Kippur ne zaman?

İbrani Takvimi'nde Yom Kippur, başlangıc gününden bir gün önceki gün batımında başlar. Bu sebeple İbrani Takvimi'ne göre Yom Kippur 17 Eylül Pazartesi gün batımı ile başlayacak.

Yom Kippur nasıl kutlanır?

Oruç Günü olarak da bilinen Yom Kippur sırasında dua etme, oruç tutma ve tövbe etme gibi dini görevler gerçekleştirilir.

Musevilik dininin kutsal kitabı Tanah'ta geçen bir ayette, Yom Kippur'da tanrının inananları affedeceği, temizleyeceği ve inananların tanrı huzuruna çıkmadan önce tüm günahlarından arınacağı buyrulur.

Yom Kippur, Roş Aşana'dan 10 gün sonra başlar.

Yom Kippur Orucu nedir?

Yom Kippur sırasında Yahudiler 25 saat oruç tutar ve oruç sırasında hiçbir şey yemez ve içmezler. Oruç, Yom Kippur'dan önceki gün başlar ve oruç sırasında Yom Kippur için hazırlık yapılır.

Haberin Devamı

Musevilik dinine göre 13 yaş altındaki çocukların, hamile kadınların ve hasta bireylerin Yom Kippur'da oruç tutması zorunlu değildir.

Yom Kippur'da saflığın ve arınmanın simgesi olarak beyaz kıyafetler giyilir.

Yom Kippur'dan önceki hafta 10 Gün Orucu olarak da bilinir ve bu sürede dualar edilir. 10 Gün Orucu, keçi boynuzundan üretilen müzik aleti Şofar'ın, Roş Aşana'da çalınmasıyla beraber başlar.

10 Gün Orucu, Yahudiler için hatalarını düzeltme fırsatıdır.

Yom Kippur'da inananlar sinagoga gider ve ibadet eder. Yom Kippur'da inananlar için beş farklı özel ibadet gerçekleştirilir ve inananlar, bağışlanmak için dualar eder.

Beş ibadetin sonuncusu Ne'ila'dır ve Ne'ila, tanrının, bir sonraki yılın inananlara getireceği şeylerin hükmü anlamı taşır.

Ne'ila'nın ardından Şema duası okunur. Cemaat, şarkılar ve danslar eşliğinde ibadetini sürdürür ve Şofar'la çıkarılan sesler sırasında 'Gelecek yıl Kudüs'te' sesleri yükselir.

Yom Kippur, Yahudiler için yılın en kutsal günü olarak kabul edilse de dini ibadetler büyük coşku içerisinde gerçekleştirilmez. İbadetlerin amacı, bağışlanma dileklerinin tanrı tarafından kabul edilmesi, günahlardan arınmak ve bir sonraki yıl için sağlık ve mutluluk dilemektir.

Instagram.com/mehmetcankmrc
twitter.com/mehmetcankmrc
YouTube.com/mehmetcankomurcu

Haberin Devamı

Yom Kippur nedir Yom Kippur ne zaman

Yom Kippur nedir Yom Kippur ne zaman

Yom Kippur nedir Yom Kippur ne zaman

Yom Kippur nedir Yom Kippur ne zaman

Yom Kippur nedir Yom Kippur ne zaman

Yom Kippur nedir Yom Kippur ne zaman

Benzer İçerikler