Geri Dön
ABD'nin iki numarası: Kamala Harris

ABD'nin iki numarası: Kamala Harris

ABD'de 4 Kasım'da yapılan seçimler nihayetinde sonuçlandı ve Joe Biden'ın zaferiyle tamamlandı. Donald Trump sonuçlara itiraz edeceğini söylese de otoriteler sonucun değişmesine pek ihtimal vermiyor. Sonuçların kesinleşmesiyle birlikte gündemi Biden'dan daha çok meşgul eden birisi vardı: Kamala Harris...

Mustafa Matur
Mustafa Matur

ABD'de 4 Kasım'da yapılan seçimler nihayetinde sonuçlandı ve Joe Biden'ın zaferiyle tamamlandı. Donald Trump sonuçlara itiraz edeceğini söylese de otoriteler sonucun değişmesine pek ihtimal vermiyor. Sonuçların kesinleşmesiyle birlikte gündemi Biden'dan daha çok meşgul eden birisi vardı, o da Kamala Harris. Şimdi sizleri Kamala Harris'in öyküsüne götürüp neler yapabileceğine bakacağız.

Haberin Devamı

Adaylığını Martin Luther King'e adadı

55 yaşındaki Kamala Harris, Jamaikalı baba ve Hindistan kökenli annenin çocuğu olarak 1964'te Kaliforniya'da doğdu. Howard Üniversitesi'nde okuyan Harris, ardından Californiya Üniversitesi'nde hukuk eğitimi aldı. 2003 yılında San Francisco bölge savcısı oldu. 2010-2014 yılları arasında California eyaletinin Adalet Bakanlığı görevinde bulundu. 2016'da Demokrat Parti'den California Senatörü olarak seçildi. 2020 başkanlık seçimleri için Demokrat Parti aday adayı oldu. Harris, adaylığını suikast sonucu öldürülen Afrika- Amerikalı hak savunucusu Martin Luther King'e adadığını söylemişti. Ancak aralık 2019'da başkanlık adaylığı kampanyasına son verdi ve Mart 2020'de Joe Biden'a destek verdiğini duyurdu.

Haberin Devamı

ABDnin iki numarası: Kamala Harris

Beklenti yüksek tabii

Aslında Harris'in adı Türkiye için yeni değil. Kamala Harris, 2019'da senatörler Bob Menendez ve Ted Cruz ile birlikte ABD Senatosu'na 1915 olaylarını soykırım olarak tanınması için önerge vermişti. Önerge meclisten geçmiş ancak başkan Donald Trump tarafından reddedilmişti. Büyük tartışmalara yol açan bu polemiğin peşini bırakmayacağını söyleyen Harris'in yeni görevinde nasıl bir tutum içinde olacağı merak konusu. Ancak tüm bunlardan bağımsız Harris'in ABD'de ırkçılığın böylesine arttığı bir dönemde başkan yardımcılığına seçilmesi şüphesiz tarihi bir olay. Barack Obama'nın başlattığı rüzgârı devam ettiriyor Harris. Düşünsenize hem kadınsınız hem de Asya kökenli bir siyahi ve insanlar sizi ABD'nin iki numaralı insanı olarak seçiyor. Tarih kitaplarına yazılabilecek bir olaya tanık olduk desek yeridir. Kamala Harris'in bu büyük tırmanışında elbette beklenti de yüksek. Kadın-erkek ve siyah-beyaz eşitsizliklerinde en öne geçip çözüm üretmesi bekleniyor kendisinden.

Harris'in başarısı bir kenara koyup bu olaya bir kez daha bakacak olursak ABD gibi 150 yılı aşkın demokrasiyle yönetilen bir ülkede ilk kadın başkan yardımcısının 2020 yılında seçilmesi de cinsiyet eşitsizliğini bir kez daha bizlere hatırlattı. Henüz bir kadın başkan olmadı ABD'de. Ancak görünen o ki Kamala Harris arkasına aldığı rüzgârı devam ettirirse ABD'de bir kadın başkan hayali pek de uzak değil.

Benzer İçerikler