Geri Dön
Beyin göçü nedir? Beyin göçünün sebepleri nelerdir?

Beyin göçü nedir? Beyin göçünün sebepleri nelerdir?

Son dönemlerde gündemden hiç düşmeyen beyin göçü nedir? Beyin göçüne sebep olan faktörler hangileridir? İşte beyin göçü ile ilgili merak ettiğiniz her şey...

Mehmet Can Kömürcü
Mehmet Can Kömürcü

Beyin göçü iyi eğitimli ve yetenekli kişilerin kendi ülkesinden bir başka ülkeye göç etmesi olarak tanımlanmaktadır. Araştırmacılar beyin göçünün ekonomik olarak ciddi sonuçlar doğurduğunu ortaya koymuştur.

Haberin Devamı

Beyin göçü veren ülkeler olumsuz anlamda etkileniyor olsa da bu durum beyin göçüne sebep olan faktörleri tespit ederek beyin göçünün önüne geçmeyi sağlayan adımların da atılmasına sebep olabilir.

Beyin göçünün türleri nelerdir?

Beyin göçünün birden çok türü vardır. Bunlar kuruluş sebepli, coğrafi sebepli ya da sektör sebepli meydana gelebilir.

Beyin göçünün etkileri ve sonuçları nelerdir?

Beyin göçünün olumlu ya da olumsuz etkileri olabilir. Bazı araştırmacılar bu etkiler ve sonuçlar üzerinde net bir çalışma yapılmadığını söyler. Amsterdam Üniversitesi'nde görev yapan Sosyoloji Profesörü Hein de Haas, beyin göçünün bir mit olduğunu açıklar.

Göç etmenin her ülkeye olumlu ya da olumsuz etkileri olur. Kalifiye olmayan kişilerin bir başka ülkeye göç etmesi, anavatanı açısından olumlu olsa da kalifiye elemanların göçü anavatanı bakımından kısa vadede olumsuz bir faktördür.

Haberin Devamı

Beyin göçünün nüfusta azalmaya sebep olması kişi başına düşen milli gelirden daha az kişinin daha çok pay alacağı anlamına da gelebilir. Bu yönden bakıldığında beyin göçü olumlu bir etkiye sahip gibi gözüküyor olsa da bunu değerlendirmek için kullanılan çok sayıda faktör bulunmaktadır.

Bir başka ülkeye daha iyi iş imkanları için göç eden kişiler anavatanına döndüğü zaman da ekonomiye artı bir değer olarak da katkı sağlayabilir. Bireyin yurt dışında kendini geliştirdiği iş alanındaki tecrübeleri anavatanında kullanması ülke ekonomisine ciddi avantajlar sağlar.

Avrupa'da beyin göçü durdurulamıyor!

Bunun için gösterilen en net örnek Doğu Avrupa ülkelerinin Avrupa Birliği'ne katıldıktan sonra yaşadığı ekonomik ilerlemeler olarak gösterilebilir.

Beyin göçü kısa vadede ciddi bir sorun olarak gözükse de uzun vadede anavatanına geri dönen kişi daha gelişmiş ülkelerde kendini geliştirdiği yetenekleri ülkesindeki iş kollarına aktarabilir.

Bunun en net örneği ise Amerika Birleşik Devletleri'ne Hindistan'dan göç eden bilişim sektörü çalışanlarının Hindistan bilişim sektörüne yaptığı büyük katkılar olarak gösterilebilir.

Beyin göçü veren ülkelerin ekonomi, insan hakları ve özgürlük gibi kavramlarda zayıf olduğu kanaati vardır. Gelişmiş ülkelere göç eden kişiler anavatanına döndükten sonra bu değerleri geliştirmede daha çok destek sağlayabilir ve eleştirebilir hale getirebilir.

Haberin Devamı

Bunun en net örneği Çin'de görülmektedir.

Tarih boyunca beyin göçü

Beyin göçü tarih boyunca yaşanan ve yaşanmaya devam eden bir olgudur.

1492 yılında İspanya'dan göç etmek zorunda kalan Yahudi halklarına Osmanlı İmparatorluğu sahip çıkmış ve ticarette oldukça başarılı olan Yahudiler'in bu tecrübesinden faydalanmıştır.

İkinci Dünya Savaşı sırasında Hitler zulmünden kaçan birçok Yahudi akademisyen Türkiye'ye sığınmış ve Türkiye'deki eğitim sisteminin gelişimine büyük katkı sağlamışlardır.

1960'lı yıllarda Türkiye'den Almanya'ya çok sayıda kalifiye ve kalifiye olmayan işçi ve uzman göç etmiştir.

Aynı şekilde Birleşik Krallık'ta yaşayan çok sayıda kalifiye çalışan daha iyi yaşam şartları için Amerika Birleşik Devletleri ve Avustralya'ya göç etmektedir.

Haberin Devamı

Günümüzde özellikle Afrika'dan çok sayıda kişi daha iyi yaşam şartları ve haklar için Avrupa'ya göç etmeye çalışmaktadır.

Orta Doğu'da yaşanan savaşlar birçok insanı vatanlarından ayırdı ve başka ülkelerde yaşamaya zorladı.

Yaşam koşullarının oldukça kötü olduğu Güneydoğu Asya ülkelerinden de her yıl çok sayıda kişi refah seviyesi yüksek ülkelere göç etmektedir.

Instagram.com/mehmetcankmrc
twitter.com/mehmetcankmrc
YouTube.com/mehmetcankomurcu

Benzer İçerikler