Geri Dön
II. Elizabeth öldüğünde Birleşik Krallık ne yapacak?

II. Elizabeth öldüğünde Birleşik Krallık ne yapacak?

1953’ten beri tahtta bulunan II. Elizabeth adeta Birleşik Krallık’ın ‘demirbaşı’ oldu. 95 yaşındaki II. Elizabeth’ten sonra, oğlu Prens Charles geçecek, tabii annesinden önce ölmezse. Peki, neredeyse 70 yıldır tahtta bulunan Kraliçe II. Elizabeth öldüğünde neler yaşanacak? Sızdırılan belgeler sonrası, Molatik olduğumuz konu II. Elizabeth’in ölümü sonrası yaşanacaklar oldu.

Selçuk Bulut
Selçuk Bulut

Yarım asrı devireli çok oldu

Babasının ölümü üzerine 1953 yılında tahta çıktı II. Elizabeth. Aslında taht sırasının kendilerine gelmesi biraz şans eseri oldu. Amcası Edward’ın, 1937’de tahttan çekilmesi üzerine babası George tahta geçmiş, Elizabeth de varis olmuştu. Babasının ölümü üzerine de tahtın yeni sahibi Elizabeth oldu. II. Dünya Savaşı sonrası dengelerin yeni yeni oturmaya başladığı bu dönemde kraliçe olmuş, hükümdarlığını neredeyse 70 senedir sürdürüyor. Savaşlar, olaylar, değişen ülkeler, başbakanlar, bakanlar, krallar hep onun döneminde yaşandı. Değişmeyen tek şey ise II. Elizabeth oldu.

1926 doğumlu II. Elizabeth 100 yaşına yaklaşırken bir yandan da her an ölebileceği durumu için Birleşik Krallık ve İngiltere tarafı her daim hazırlıklı davranıyor. Yaşanacak durumları da ‘Londra Köprüsü Operasyonu’ isimli bir operasyonla organize ediyorlar.

'Londra Köprüsü yıkıldı'

II. Elizabeth’in ölümünden sonra ‘Londra Köprüsü Operasyonu’ başlatılacak. Öncelikle ölüm haberi ‘Londra Köprüsü yıkıldı’ olarak Birleşik Krallık Başbakanı’na iletilecek. Sonrasında Kraliçe’nin hükmettiği 15 ülke ve İngiliz Milletler Topluluğu’na ait 36 ülkeye gizli bir hat üzerinde bu bilgi geçilecek. Bilgide ‘Londra Köprüsü yıkıldı’ mesajı iletilecek.

Devam eden süreçte öncelikle Prens Charles 'kral' ilan edilecek. Yas tutmasına fırsat verilmeden Kral Charles, halka konuşma yapacak. Bundan sonra kısa toplantılar gerçekleştirmek için ülkenin çeşitli bölgelerini ziyaret edecek.

Ölü evinde televizyon açılmaz

Kraliçe’nin ölümü ardından adeta bizleri anımsatan bir gelenek devreye giriyor. BBC beyaz olan logosunu siyah yapacak, eğlence programlarına ara verilecek, sadece Kraliçe’nin ölümü ve hayatı hakkında programlar yas bitinceye kadar yapılacak.

Bu duruma sadece BBC değil tüm yayıncılar katılacak. Herkes Kraliçe hakkında bilgiyle donatılacak. Ölümü sonrası, daha önce hazırlanan Kraliçe II. Elizabeth belgeselleri kanallarda dönüp duracak. Bu genel bir durum, sadece Kraliçe için değil dünyanın her yerinde yaşlanan önemli kişiler hakkında daha önceden hazırlanan bantlar arşivlerde tutulur, ölümü sonrası yayına verilmek üzere.

Milyarlarca pound zarara girecekler

Bu kadar olayın yanı sıra ülkedeki mağazalar, alışveriş merkezleri ve borsalar bir günlüğüne kapanacak. Bu durum bile Birleşik Krallık için milyarlarca pound zarar demek. Ayrıca sadece ölümde değil, aynı durum taç giyme töreninde de yaşanacak. Yine milyarlarca pound zarar Ada’yı bekliyor.

Tabut oradan oraya dolaşacak

Ölüm ardından Kraliçe’nin tabutu Buckingham Sarayı’na getirilip 4 gün boyunca burada bekletilecek. Bu arada kimse cenazeye yaklaştırılmayacak. 4 günün sonunda Westminster Sarayı’na taşınacak, burada Kraliyet Ailesi’nin ziyaretine açılacak tabut. Aile’nin ziyareti sonrası ise tabut halkın ziyaretine açılacak. Tabii bu ziyaret öyle müze ziyareti gibi değil. Müthiş bir güvenlik ağı, organizasyonu ile bu ziyaretler gerçekleştirilecek. Yani elimi kolumu sallayayım ‘Selam ben geldim Kraliçem’ demek yok.

Babasının mezarının bulunduğu St. George Kilisesi'ne götürülmeden önce 10-12 gün sürecek bu olaylar sonrasında Big Ben’de saat 11.00’da Kraliçe II. Elizabeth için çalacak ve devam eden süreçte tüm ülke sessizliğe gömülecek.

Paranın üzerinde Charles olacak

İngiliz sterlini üzerinde hangi hükümdarın dönemiyse onun resmi basılıyor. Bundan dolayı, tahta geçmesi beklenen Prens Charles’ın resimleri banknotların üzerine basılacak. Kraliçe’nin resimlerinin basılı olduğu sterlinler ise zaman içerisinde tedavülden kaldırılacak.

Büyük bir servetin harcanacağı taç giyme töreni ise Kraliçe’nin ölümünden en az 1 yıl sonra yapılabilecek. Tabii bu dönemde Charles ‘kral’ unvanını kullanmaya devam edecek.

Benzer İçerikler