Geri Dön
Irkçılığa tepki gösterirken asıl ırkçılığı biz yapıyor olabilir miyiz?

Irkçılığa tepki gösterirken asıl ırkçılığı biz yapıyor olabilir miyiz?

İsveç giyim markası H&M, internet sitesinde siyahi bir çocuk mankene ‘’ormanın en havalı maymunu’’ yazan sweatshirt giydirince ırkçılıkla suçlandı. Ünlü marka sosyal medyada ağır şekilde eleştiriliyor.

Büşra Özbelli
Büşra Özbelli

Ünlü giyim markası, İngiltere’ye hizmet veren online alışveriş sitesinde, siyahi bir çocuk mankene, üzerinde "Coolest monkey in the jungle" (Ormandaki en havalı maymun) yazılı sweatshirt giydirdi. Bunun üzerine New York Times yazarı Charles M. Blow, markanın sosyal medya hesabını hedef alarak "Aklınızı mı kaçırdınız?’’ mesajını paylaştı.

Haberin Devamı

Sosyal medyada kısa sürede yüzlerce eleştiri alan marka "Görüntü tüm H&M sitelerinden kaldırılmış olup incinen herkesten özür dileriz" diye bir açıklama yaptı.

Ardından siyahi çocuğun olduğu fotoğraf yayından kaldırıldı ve sadece sweatshirt olan görsel koyuldu.

Skandal olayla alakalı yorumlara baktığımda şu sorular öne çıkıyor: Marka sizce ırkçılık yapıp fotoğrafı bilinçli şekilde mi paylaştı? Sizce marka bu fotoğrafı yanlışlıkla çekmiş olabilir mi?

Ben bu fotoğrafın yanlışlıkla çekildiğini düşünmüyorum. Böyle büyük bir marka, bu tarz bir amatörlük yapacak değil. Kalkıp bir stajyere fotoğrafı yayınlatmış olduklarını da düşünmüyorum. En az birkaç kişinin görseli kontrol etmiş olması gerekir. Hiç mi düşünmediler sizce bu paylaşım hassas olabilir ve insanlar incinebilir diye? Elbette düşünmüşlerdir. Ayrıca verilen tepkilerin ‘aşırı duyarlılık’ olduğunu da düşünmüyorum. Ona tepki gösterme, buna tepki gösterme. Duyarlı olmak isteyenler bırakalım istedikleri kadar duyarlı olsunlar.

Haberin Devamı

"Marka bu algıyı yıkmak için cesur bir adım attı" gibi yorumlar görüyorum. Markanın gerçekten böyle bir derdi olduğunu da sanmıyorum.

Burada aklıma şu geliyor. Bu görselin paylaşılması bilinçli ama kötü niyetli olmayabilir mi? Olaya fazla iyimser yaklaşmış olabiliriz ama bir de şu taraftan düşünelim.

‘Tüh ya, bu sweatshirt'ün üzerinde maymun yazıyor, biz bunu beyaz bir çocuğa giydirelim’ demek bir başka ırkçılık değil mi?

Beyaz çocuğa giydirildiğinde ırkçılık olmuyor ama siyah çocuğa giydirildiğinde algımızda nasıl bir şey oluşuyor? Irkçılığı ister istemez algılarımıza yerleştirmiş olabilir miyiz?

Hayvanlarla ırkçılık arasındaki bağlantıyı ezip geçebilsek artık!

Ya o görselin silinmesi siyahi bir insanın üzerinde daha kötü bir etki bıraktıysa?

Ya aşırı duyarlılık göstermek siyahileri daha fazla incitiyorsa?

Markanın o fotoğrafı kaldırması veya ırkçılıkla ilgili konuştuğumuz her şey, siyahileri daha fazla incitiyor olabilir mi?

Ünlü oyuncu Morgan Freeman’ın "Irkçılığı nasıl bitireceğiz?" sorusuna verdiği cevap şöyle: "Bunun hakkında konuşmayı bırakarak."

Haberin Devamı

Bırakalım beyaz bir çocuğun giydiği sweatshirt’ü siyahi bir çocuk da giysin. Ama bunu hiçbir art niyet beslemeden yapalım.

Büşra Özbelli

Instagram: www.instagram.com/ozbellibusra

Benzer İçerikler