Geri Dön
Mosuo kabilesinde son sözü kadınlar söylüyor

Mosuo kabilesinde son sözü kadınlar söylüyor

Birbirinden farklı kabilelere Molatik olmaya devam ediyoruz. Bu defaki konuğumuz ise Mosuo kabilesi oldu. Kadınların son sözü söylediği Mosuo kabilesi nerede yaşıyor? Yaşam tarzları tam olarak nasıl? Hadi birlikte bakalım.

Kurabiye Canavarı
Kurabiye Canavarı

İşte dünyanın en ilginç kabilelerinden biri daha. Alışılmışın dışında yaşayan bu kabilenin özellikleri, herkesi çok şaşırtıyor.

Haberin Devamı

Mosuolar kabilesi, Yünnan ile Sıçuan eyaletlerinin sınır noktasındaki Lugu Gölü etrafında yaşıyorlar. Burada soy kadınların üzerinden ilerliyor ve evde söz hakkı her zaman kadının oluyor. Evin lideri, ailenin en büyük kadını oluyor ve son sözü daima o söylüyor. Çocuk olduğunda da soy anne tarafından ilerliyor ve çocuklar annenin soyadını kullanıyor.

Erkekler evlenseler bile...

Mosuolarda miras da anaerkil olarak çocuklara aktarılıyor. Bu kabilenin bir diğer farkı da yaptıkları evlilikler. Burada evlilikler de farklılık gösteriyor. Erkekler evlenseler de annelerinin evinde yaşamaya devam ediyorlar. Yalnızca gece olduğunda evlendikleri kadının yanına gelebiliyorlar.

Sabaha karşı eşlerinin evlerinden ayrılarak yeniden annelerinin evine dönmek zorundalar. Kadınların evlerinin kapı kollarına asılan bir erkek şapkası, başka erkeklerin o eve girmemesi gerektiği anlamına geliyor. Bu şapka, erkekleri o evlerden uzak tutuyor.

Haberin Devamı

Bilim insanlarını şaşkına çevirdiler

Burada yaşayan erkeklerin evi geçindirme gibi bir sorumluluğu bulunmuyor. Ev işleriyle ve aile geçindirmeyle ilgili tüm sorumluluk kadına ait. Fiziksel ve zihinsel güçleri ise bilim insanlarını şaşırtıyor. Kadınlar, fiziksel olarak erkeklerden daha güçlüler. Oldukça yaşlı kadınlar bile, yaşıtlarının kaldıramayacağı yükleri kaldırıp, çalışmaya devam ediyorlar. Erkekler, balıkçılık, bina tamiri ve çobanlık gibi işlerde çalışıyorlar.

Aile içinde alınacak kararlar hep beraber tartışılsa da son sözü daima büyükanneler söylüyor. Burada yaşayan erkekler, kazançlarını da aileyi geçindiren kadına getiriyorlar. Aynı zamanda erkeklerin, çocuk bakımında ya da çocuk üzerinde de herhangi sorumluluğu bulunmuyor. Baba rolü, bu kabilede dayılar tarafından yapılıyor.

Kadın erkek eşit

Burada soyun devamı kadınlar tarafından sağlandığı için, kadınların kız çocuk sahibi olması isteniyor. Kadınlar ve erkekler birbirlerinden üstün kabul edilmiyorlar. Her ikisi de eşit olarak görülüyor. Her iki tarafta istedikleri kadar eş seçebiliyorlar. Kadınlar, anneleri, büyükanneleri, teyzeleri ve dayıları tarafından yetiştiriliyorlar.

Haberin Devamı

Kabiledeki kadınlar için annelik çok önemli. Kadınların, çocuk istememe gibi bir seçenekleri bulunmuyor. Eğer eşlerin çocukları olmazsa ya da sadece erkek çocukları olursa o zaman da başka ailelerden evlat edinebiliyorlar. Çocuklarına iyi bakamayan ailelerden evlat edinemiyorlarsa anne tarafından olan kuzenlerini evlat edinerek ona annelik yapıyorlar. Kabilenin bulunduğu bölge, her yıl pek çok turisti buraya çekiyor.

Yaşıları endişelendiren durum

Fakat, bu turizme ev sahipliği yapan kabile, kendi özlerini de yavaş yavaş kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kalıyorlar. Farklı kültürlerle evlilikler yapıp, iş bulmak ve para kazanmak için başka ülkelere ve şehirlere göç etmeye başlamaları, kabilenin yaşlı kadınları bir hayli endişelendiriyor.

Benzer İçerikler