Geri Dön
Atakan çocuk mu yetişkin mi?

Atakan çocuk mu yetişkin mi?

Atakan Kayalar hakkında herkes bir şey söylüyor. Ben de Atakan Kayalar hakkında pek olmasa da 'çocukluk' ve 'yetişkinlik' üzerine bir şeyler söylemek istedim. Gelin Molatik olalım...

Salim Dabak
Salim Dabak

Anadolu'da "Evin danası öküz olmaz" derlermiş. Avrupa'da yine buna yakın bir deyim vardır. 'Ailenin böceği', yani evin evladı hep küçüktür ve anne-baba gözünde asla büyümez. Şayet Franz Kafka'nın 'Dönüşüm' romanını okuduysanız, babasının Kafka'ya yıllarca böcek gibi davrandığını bilirsiniz.

Haberin Devamı

Atakan nasıl çocuk olabilir?

Eski Mısır'dan tutun Antik Yunan'a, oradan Osmanlı'ya kadar, çocuk dediğimiz yaştaki bireyler imparatorlukların başına getirilmişlerdir. Roma Hükümdarı Augustus 12 yaşındaydı. Osmanlı padişahı 4. Mehmed 7 yaşındaydı. Ve daha niceleri... Atakan nasıl çocuk olabilir?

Türkiye'de tablo nasıl?

Gelelim Anne-Baba tarafına... Avrupa'da çocuğundan şikâyet eden anne-baba hiç görmedim.

Türkiye’de ise tablo şu:

- Bizim çocuk hiç kitap okumuyor, hocam?

- Çocukları dışarı çıkaramıyoruz, hep bilgisayar başındalar.

Niye okusun ki? Sen okumuyorsun. Örnek sensin. Niye dışarı çıksın ki? Sen öyle istiyorsun. En azından dışarı çıkıp başını belaya sokmuyor, diye düşünüyorsun. Küçük bebeler pekala? Eline ver tableti uykusu gelene kadar oyun oynasın.

Haberin Devamı

Oyun oynamayı bırakınca yaşlanırız

İki kavrama da açıklama getirip bitireyim.

Çocukluk ve yetişkinlik... Nedir ki? Çocukluğu en güzel anlatan Nobel ödüllü İrlandalı yazar Bernard Shaw ne demiş? "Yaşlandığımız için oyun oynamayı bırakmayız. Oyun oynamayı bıraktığımız için yaşlanırız" demiş.

Dipnot: Bernard Shaw 94 yaşında erik toplamak için çıktığı ağaçtan düşerek hayatını kaybetmişti...

Benzer İçerikler