Geri Dön
Çocuğunuz akıllı telefon kullanmaya hazır mı?

Çocuğunuz akıllı telefon kullanmaya hazır mı?

Çocuklar için akıllı telefon kullanmak çok kolay. Uzmanlarca önerilmemesine rağmen çocukları oyalamak için ellerine telefon, tablet tutuşturan ebeveyn sayısı hiç de az değil. Hatta yakın zamanda yapılan bir araştırmada annelerin, akıllı telefonlarından ne kadar mobil oyunlar oynadıklarını gördük.

Rüya Salik
Rüya Salik

Araştırmaya göre 18-35 yaş arası genç anneler dinlenirken, yemek yaparken, boş zamanlarında yüzde 80 oranında telefondan oyun oynuyorlar. Bu verilere sosyal medya kullanımı dâhil değil. Hâliyle çocuklar da biraz büyüdüklerinde kendilerine özel bir telefon istiyorlar.

Haberin Devamı

Ayrıca telefon, ebeveynlerin çocuklarına ulaşabilmeleri için de kullandıkları bir cihaz. Sonuçta çocuklara bir telefon alma noktasına geliniyor. Acaba çocuğunuz bunun için hazır mı? Telefonun sebep olabileceği tehlikelerden kendini koruyabilecek mi? Kaç yaşında çocuğa telefon alınmalı?

Çocuğunuz akıllı telefon kullanmaya hazır mı?

Bunun öğrenmek için şu soruların yanıtlarını arayabilirsiniz…

1. Çocuğunuz telefonun faturasını, iletişim için ödenen paranın ne olduğunu ve koyduğunuz limiti anlayabiliyor mu?
2. Telefonuna sahip çıkabilecek mi? Sağda solda unutmadan, düşürüp kırmadan kullanabilecek mi?
3. Okul zamanı telefonunu kullanmaması gerektiğini anlayabiliyor mu? Bu kuralı uygulayabilecek mi?
4. Siz aradığınızda ona ulaşmaya çalıştığınızda telefonu açıp geri bildirimde bulunması gerektiğini anlayabiliyor mu? Aksi durumda endişeleneceğiniz konusunda sizinle empati kurabiliyor mu?
5. Telefonu toplum içinde nasıl kullanması gerektiğini anlayabiliyor ve uygulayabiliyor mu? Mesela, kütüphanede veya topluca bulunulan bir yerde telefonu açıp yüksek sesle konuşmamak gibi.
6. Güvenlik sebebiyle tanımadığı kişilerden gelen aramaları nasıl yanıtlayacağını, hemen size veya öğretmene bilgi vermesi gerektiğini kavrayabiliyor mu?
7. Bulunduğu yeri yabancılarla veya sosyal ağlardan belli etmemesi gerektiğini ve bunu telefonu kullanırken nasıl yapacağını biliyor mu?
8. Telefondan oyun, uygulama satın alırken nelere dikkat etmesi gerektiğini, böyle bir durumda size bilgi vermesi gerektiğini anlayacak yaşta mı?
9. Telefonunda sosyal ağlar var ise onları kullanırken sadece tanıdığı, gerçek kişiler ile iletişim kurmasının daha emniyetli olduğunun farkında mı?
10. Telefondan özel bilgileri (okul, adres, doğum tarihi, fotoğrafları, videoları) paylaşmaması gerektiğini anlayabilecek ve uygulayabilecek yaşta mı?

Benzer İçerikler