Geri Dön
Cool olmak ne demek?

Cool olmak ne demek?

Cool kelimesini günlük hayatta sıklıkla kullanıyoruz. Peki anlamını biliyor muyuz? Cool olmak ne demek? İşte cool olmaya dair bilmeniz gerekenler...

Mayk Şişman
Mayk Şişman

Cool ne demek?

Cool kelimesini son yıllarda sık sık kullanmaya başladık, hatta dilimize 'cool olmak' diye bir kavram çoktan yerleşti. Tam Türkçe karşılığını bulmak biraz zor. Ama yine de cool kelimesi şöyle Türkçeleştirebilir: 'Bir tarza sahip olmak', 'karizmatik olmak' ya da 'havalı olmak'...

Cool tavır nedir?

'Cool olmak' bir tavrı ifade eder. 'Kayıtsızlık tavrı' anlamına gelir. Kökenindeki 'isyan' anlamı günümüzde hâlâ anlamını koruyor. Ancak zamanla bu anlama 'statü' anlamı da eklendi. Özellikle üst gelir grubundaki insanların 'kendini beğenen, kayıtsız kalma tavrı' olarak bir 'ayrıcalık simgesi'ne dönüştü.

Cool olmak ne demek?

Günlük hayatta sıklıkla kullandığımız cool olmak, güzel ya da yakışıklı olmaktan, hatta zengin veya güçlü olmaktan bile çok daha çekici olan bir özellik. Cool olanlar, başkaları ne der diye düşünmeden rahat tavırlar sergileyen, kendilerince yaşayan kişiler olarak tarif edilir. Olaylar karşısında soğukkanlılıklarını korurlar, istiflerini bozmazlar, başkalarını umursamadıkları için cool bulunurlar.

Cool olmak ve popülerlik

Cool olmak, popüler kültürde taviz vermemek anlamına da geliyor. Kitlesel davranmayı kabul etmeyen cool insanlar, kendilerini kimse seyretmiyormuş gibi davranırlar. Ancak cool olmak sadece kişilerle de sınırlı değil. Günümüzde pek çok mekan ya da marka da 'cool' olmayı önemsiyor. Bu şekilde çok daha iyi bir PR/tanıtım yapacaklarını, daha nitelikli bir kitleye hitap edeceklerini umuyorlar. Cool kentler ise kendilerine has özellikler barındıran, enerjisi yüksek ve kendi halinde şehirler olarak tanımlanıyor.

Cool olmak neden önemli?

Sosyal medyanın hayatımıza dahil olmasından sonra herkesin kendisini ifade edebilmesi pratikleşti. Özellikle ünlülerin ulaşılmazlığı ortadan kayboldu. Hal böyle olunca, ünlülerin sıcak bir gündem karşısında fevri ve yanlış bir harekette bulunması da kolaylaştı. Ancak bu doğru değil. Sosyal medyanın çekiciliğine rağmen ani tepkiler vermek yerine daha sakin hareket edilmeli, yanlışı düzeltmek isterken bir yanlışa daha sürüklenilmemeli. Bunun da yolu cool olmaktan geçiyor.

Benzer İçerikler