Geri Dön
Dünya Çocuk Hakları Günü kutlu olamıyor

Dünya Çocuk Hakları Günü kutlu olamıyor

Bugün, Dünya Çocuk Hakları Günü. OECD ülkeleri arasında en yoksul çocuklar Türkiye'de yaşıyor ve engelli olan 422 bin çocuk ayrımcılığa uğruyor.

Rüya Salik
Rüya Salik

20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü’nde çocuklarla ilgili veriler pek de iç açıcı değil. Dünya üzerinde binlerce çocuk, yaşam, barınma, sağlık, eğitim gibi en temel haklarından mahrum. Maalesef Türkiye’de de durum farklı değil.

Haberin Devamı

Adalet Bakanlığı'nın rakamlarına göre 2006'da çocuklara yönelik cinsel istismar suçundan toplamda 3 bin 778 karar verilirken, geçen yıl bu sayı 21 bin 189'a yükseldi. 1 milyon 973 bin 874 çocuk eğitim dışı, 27 bin 637 çocuk küçük yaşta evlilik yaptı. 2 bin 800 çocuk ise cezaevinde.

SGK'nın verilerine göre ise 1 milyon 170 bin çocuk işçi, çırak adıyla çalıştırılıyor. Anlayacağınız 'ucuz iş gücü' olarak kullanılan çocuklar, ağır iş koşulları altında da sömürülüyor... 10 bölge barosu, geçen yıl evlenen 100 kişiden 18'inin çocuk olduğunu, çocuğe yönelik 15 bin 51 cinsel istismar davası açıldığını kaydetti. 2 bin 106 çocuk ise özgürlüğünden mahrum...


İç savaşın 7'nci yılına girdiği Suriye'de çocuklar, 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü'ne temel eğitim, sağlık, yaşama, şiddete karşı korunma gibi haklarından mahrum giriyor. Suriye'de 2011'den bu yana devam eden iç savaşda kuşkusuz çatışmalardan en çok çocuklar etkilendi. Çocukların büyük bir kısmı da ailelerine destek olmak için okulu bırakıp çalışıyor. Uluslararası Mülteci Hakları Derneği'nin raporuna göre Suriye'de en büyük bedeli çocuklar ödüyor. Esed güçlerinin saldırılarında el parmaklarını kaybeden 13 yaşındaki Şahhud Derma, İdlib'de yol üzerinde kurduğu çadırda akaryakıt satarak ailesine destek oluyor. (Eşref Musa/Anadolu Ajansı)

Haberin Devamı

Dünya Çocuk Hakları Günü, 1940'larda ortaya çıktı. "Çocuk haklarını savunma, öğretme ve bilinçlendirme" hareketi olarak bütün dünyada kutlanıyor. Çocuk hakları, kanuni veya ahlaki olarak dünyadaki tüm çocukların doğduğu andan itibaren sahip olduğu eğitim, sağlık, barınma, yaşama, fiziksel, psikolojik veya cinsel sömürüye karşı korunma hakları olarak belirtiliyor.

ÇOCUK HAKLARI NELERDİR?

Eğitim Hakkı: Eğitim hakkı, dünyanın her bölgesinde tüm çocukların en önemli haklarından biri. Bir çocuğun eğitilmesi, kültürlü bir birey olarak yetişmesi için öngörülen koşulların sağlanması anlamına geliyor.

Sağlık ve Yaşama Hakkı: Çocuklar için sağlık hakkının temeli yaşama hakkıdır. Doğumundan itibaren çocuğun yetişkin olana kadar sahip olduğu çocuk haklarından biridir. Sağlıklı büyümek, sağlığına özen göstermek ve sağlıklı bir yaşam sürdürmek için sahip olduğu haktır. Her çocuk ulaşılabilir en yüksek sağlık standartlarından yararlanmalı, gerekli tedavi ve iyileştirme hizmetlerinden faydalanmalıdır.

Haberin Devamı

Çocuk Hakları Sözleşmesi'ne göre her çocuğun temel haklarına ek olarak; nüfus kütüğüne kayıt olma, isim, vatandaşlık, anne-babasını bilme ve anne babası tarafından bakılma hakkı vardır.

Benzer İçerikler