Geri Dön
Heterokromi nedir?

Heterokromi nedir?

Gözleri farklı renkli bir insan gördünüz mü hiç? Çok az da dünya üzerinde böyle kişiler mevcut. İşte onların bu durumuna heterokromi deniyor. Heterokromi nedir?

Selçuk Bulut
Selçuk Bulut

Heterokromi nedir?

Anatomide, heterokromi farklı renklerin bulunmasıdır. Genellikle iriste görülür ama bazen saçta ve deride de görülebilir. Heterokromi melanin (pigment) fazlalığı ya da eksikliği sonucudur. Bu kalıtsal olabilir ya da genetik mozaizm, kimerizm, hastalık, travma gibi nedenlerden dolayı olabilir.

Heterokromi sınıflandırılması

Heterokromi öncelikle genetik ya da edinilen olarak sınıflandırılır. Heterokromiler arasında sık sık bu ayrım yapılmış olmasına rağmen bir gözü tamamen ya da kısmen (sektörel heterokromi) etkiler, genellikle genetik (mozaizm ya da doğuştan olma yüzünden) ya da sonradan gelir, daha koyu ya da daha açık iris ya da bir kısmının etkilenmesi ile. Heterokromi vakalarının çoğu kalıtsal bir hastalıktan ya da sendromdan kaynaklanır ya da bir zarar yüzündendir. Bazen bir göz belirli hastalıkları ya da yaralanmaları takiben renk değiştirebilir.

Heterokromi insandan başka kimlerde görülür?

İnsanlarda nadir görünmesine rağmen, hemen hemen her zaman bir mavi göz içeren tam heterokromi diğer türlerde daha sık görülür. Mavi göz cilt ve saçta melanin olmadığı zaman beyaz nokta içinde gerçekleşir. Bu türler özellikle kedi türlerinde Van kedisi, Ankara Kedisi, Khao Manee ve (nadiren) Japon Bobtail. Bunların tek gözü beyazdır ya da çoğunlukla beyazdır, bir normal göz ile (bakır, turuncu, sarı, yeşil), ve bir mavi göz. Köpekler arasında, tam heterokromi Sibirya Kurdu'nda ve birkaç diğer köpek türünde, genellikle Avustralya Çoban Köpeği ve Catahoula Leopar Köpeği'nde sıklıkla görülür. Atlar tam heterokromi ile bir kahverengi ve bir beyaz, gri ya da mavi göze sahiptir—tam heterokromi pinto renk ile atlarda daha fazla yaygındır. Tam heterokromi sığırda ve hatta Asya mandasında bile bulunmaktadır.

Benzer İçerikler