
Jonas Salk bir aşı ile bizlere nasıl ders verdi?
İnsan sağlığı tarih boyunca birçok hastalıklarla karşılaştı. Onlardan birisi de çocuk felciydi. Hastalığın tarihe karışmasında en büyük adımı ise Jonas Salk atmıştı. Bulduğu aşı ile çocuk felcinin önüne geçilmesini sağlayan Jonas Salk söylediği sözlerle bizlere nasıl örnek olmuştu? Molatik olduğumuz konu Jonas Salk ve çocuk felci aşısı.
Etik dediğimiz şey nedir? Sözlüğe baktığımızda "Ahlâkla ilgili, ahlâkî" anlamları taşıyor etik sözcüğü. Günümüzde ise içi boşaltılan bir olgu. Ancak eskide işler farklı işliyordu. Etik, ahlak daha anlamlı olduğu dönemlerden bahsediyorum. İşte onu temsil eden insanlardan birisi de Jonas Salk’tı.
"Güneş'i patentleyebilir misiniz?"
Jonas Salk ünlü bir bilim insanıydı. Çocukluğundan itibaren araştırmayı, keşfetmeyi seven bir çocuk olarak hayatını sürdürdü. Bunu ilerleyen yaşlarında da devam ettirdi. İlerleyen yaşlarında tıp araştırmalarıyla dikkat çekti. Özellikle de çocuk felci üzerinde çalışıyordu. Çalışmaları meyvesini verdi ve bu amansız hastalığa karşı aşıyı buldu.
Aşıyı bulduktan sonra ise söyledikleri hepimizi aslında derinden etkilemesi gerekiyor. Katıldığı bir televizyon programında kendisine aşının patentiyle ilgili soru gelince "Ne patenti? O insanlığa ait, patent filan yok. Güneşi patentleyebilir misiniz?" cevabını verdi. Bu cevap onun dünya çapında daha iyi tanınmasını sağladı. Gayet de patentleyebilir, parasını da kazanabilirdi ancak o bu buluşu insanlığa armağan etti. Hastalığın yok olması için belki de en büyük adımı kendisi atmıştı.
Hem buluşuyla hem etik duruşuyla bizlere örnek oldu Jonas Salk. Süper kahraman olmak için süper güçlere sahip olmaya gerek yok. Teşekkürler güzel insan…